Jozo Pavković

Zajednička misija Večernjaka i Sveučilišta je izgradnja boljeg društva

08.12.2017.
u 11:27

U vremenu odlazaka, novih iseljavanja, straha i besperspektivnosti, Sveučilište u Mostaru ostaje i opstaje kao institucija zbog koje u Hercegovinu dolaze mladi stjecati nova znanja, a mnogi od njih naseliti se, zaposliti i ostati na tom prostoru. Nije pretenciozno reći kako Sveučilište ima ključnu ulogu u očuvanju obrazovne, znanstvene i demografske vitalnosti Hrvata u BiH.

Kao stožerni stup opstojnosti hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini te njegove ravnopravnosti s ostala dva naroda, Sveučilište u Mostaru prepoznala je Republika Hrvatska, što se ogleda i kroz kontinuiranu materijalnu i svaku drugu potporu. Nemali broj studenata iz Hrvatske odlučuje se za studij u Mostaru. Sveučilište daje intelektualnu snagu, znanje, a bez toga razvoj naše sredine nije moguć. 

Trudeći se svojim studentima osigurati što bolje uvjete, ova visokoškolska ustanova je posljednjih godina napravila značajan iskorak po pitanju uvjeta studiranja i infrastrukture, a skorom izgradnjom sveučilišnoga kampusa kvalitetu studiranja će podići na još višu razinu. Dobro je znati i da su diplome stečene na Sveučilištu priznate u cijeloj Europi.

Svjesni svoje društvene uloge u BiH, i mi iz Večernjaka smo u Sveučilištu prepoznali partnera i instituciju s kojom želimo graditi vedriju budućnost. Sinergija naših novina i Sveučilišta iznimno je važna i otvara brojne mogućnosti. Ovaj prilog tek je mali korak u tom smjeru i primjer naše moguće suradnje. 

Kroz praktičnu obuku studenata novinarstva, ali i kroz promociju i afirmaciju Sveučilišta u cjelini Večernji list je već godinama značajan partner ovoj instituciji. S druge strane, mi u svakodnevnom radu možemo crpiti mnoštvo tema, ali i stavove, objašnjenja ili, jednom riječju, znanje koje iz godine u godinu protječe, ali se i akumulira na mostarskom Sveučilištu.

Mnogo je društveno važnih poveznica između Večernjega lista i Sveučilišta u Mostaru. Kao kralježnice informiranja i obrazovanja Hrvata, i jedni i drugi prisutni smo na svim prostorima u BiH gdje živi hrvatsko stanovništvo. Večernjak to čini preko mreže svojih dopisnika, tema i distribucije, a Sveučilište preko studenata, profesora i dislociranih studija i instituta. 

Naša zajednička misija je graditi bolje i civilizirano društvo u BiH te osigurati Hrvatima, ali i svima drugima da ostanu u ovoj zemlji, ulažu u nju, izgrađuju je boljom i pravednijom.

Znanje je uvijek tijekom povijesti bilo temelj opstanka i održivosti jednoga naroda i bez mostarskoga Sveučilišta Hrvati u BiH ostali bi bez tog temelja, a time i budućnosti u vlastitoj domovini.  

Jer, ne zaboravimo, Sveučilište u Mostaru jedino je sveučilište izvan Hrvatske na kojemu se nastava izvodi na hrvatskom jeziku i dok je njega, izumrijeti neće.•

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?