Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Zajednička izjava članova Predsjedništva BiH: Pred nama su teški dani

25. ožujka 2020. u 20:47 0 komentara 223 prikaza

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine uputili su građanima BiH zajedničku izjavu u kojoj navode da epidemija koronavirusa u BiH još nije dostigla vrhunac i da su pred nama teški dani te su ih pozvali da se striktno pridržavaju svih propisanih naredbi, mjera i preporuka.

Izjavu prenosimo u cijelosti: 

Poštovani građani,

Broj zaraženih koronavirusom u BiH raste. Nažalost, virus je odnio i prve ljudske živote. Obiteljima preminulih izražavamo iskreno saučešće.

Epidemija koronavirusa u BiH još nije dostigla vrhunac. Pred nama su teški dani.

Situacija je izvanredna i zahtijeva odlučne mjere, kako bismo izbjegli katastrofalne posljedice kojima svjedočimo u nekim drugim zemljama. 

Sve razine vlasti u Bosni i Hercegovini poduzeli su i poduzimaju sve što je neophodno u cilju da se sačuvaju životi i zdravlje ljudi. To je prioritet svih prioriteta. Paralelno se poduzimaju koraci kako bi se ublažio neminovni ekonomski udar.

Vlade na svim razinama, zdravstveni radnici, policajci, vojnici, inspektori, ljudi angažirani u civilnoj zaštiti i svi drugi, ulažu ogromne napore kako bi se zaustavilo širenje koronavirusa. Na tome im čestitamo.

Međutim, svi ti napori neće dati rezultat ako se naredbe, mjere i preporuke ne budu u potpunosti poštovale i ako svaki čovjek ne pokaže vlastitu odgovornost. I prema sebi, i prema članovima svoje obitelji, i prema drugim ljudima.

Zato vas još jednom pozivamo da se striktno pridržavate svih propisanih naredbi, mjera i preporuka, jer je to jedini način da se izborimo sa zlom koje nas je zadesilo.

Apsolutna većina vas to čini, i zbog toga vam se mi, članovi Predsjedništva BiH, zahvaljujemo.

Ipak, i dalje ima onih koji neodgovorno krše propisane mjere. Takvi zaslužuju najrigoroznije sankcije. Zato pozivamo nadležne institucije da to bez odlaganja učine, u skladu s važećim zakonima.

Svjesni da se svaka država suočava s problemima izazvanim pandemijom, mi kao Predsjedništvo BiH, i svaki od nas pojedinačno, na međunarodnom planu poduzimamo sve što je potrebno da osiguramo pomoć ili kupovinu neophodne medicinske opreme kojom bi se ojačao naš zdravstveni sistem. Na tome rade i drugi nivoi vlasti i institucije.

Neke države su već pomogle, neke pripremaju pomoć, s brojnim prijateljima razgovaramo, sve na osnovu potreba koje su iskazale naše medicinske institucije. Bosna i Hercegovina i ovaj put nije ostala i neće ostati bez pomoći naših prijatelja, a to ćemo svakako znati cijeniti.

Podržavamo i napore koje čine domaće tvrtke u proizvodnji zaštitne i druge medicinske opreme, hrane i dezinfekcijskih sredstava. 

Poštovani građani,

Pozivamo vas da imate povjerenje u institucije sistema, da pratite njihove naredbe i upute i pridržavate se propisanih mjera.

Sačuvajmo živote i zdravlje. Pokažimo odgovornost, solidarnost i zajedništvo, jer je to uvjet da savladamo izazov s kojim smo suočeni - navodi se u zajedničkoj izjavi članova bh. Predsjedništva, priopćeno je iz Službe za odnose s javnošću te institucije.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.