Haaški tužitelj Hassan Babacar Jallow posjetio mjesto gdje je Armija BiH ubila 33 Hrvata

Zahtjev Haagu za istragu o ulozi Halilovića u Grabovici

grabovica
Foto: Zoran Krešić/Vecernji.ba
1/3
12.09.2014.
u 08:57

Uručeni su novi dokumenti o načelniku Glavnog stožera Armije BiH Sefera Halilovića o napadu na Hrvate

Hasan Jallow prvi je međunarodni tužitelj čiji će ured nastaviti raditi nakon zatvaranja tužiteljstva u sklopu dva suda za bivšu Jugoslaviju i Ruandu koji je posjetio Grabovicu kod Mostara, gdje su ubijena 33 hrvatska civila, samo dva dana nakon što je obilježena 21. godišnjica strašnoga zločina pri čemu su mu uručeni ratni dokumenti kojima se sugerira da je general Sefer Halilović zapovijedao postrojbama Armije BiH u regiji 1993. Jallow je sa suradnicima položio vijenac ispred spomen- obilježja pobijenim Grabovčanima među kojima su bili starci od skoro 90 godina do devetogodišnje Mladenke Zadro, te je razgovarao s predstavnicima Udruge hrvatskih žrtava “Grabovica ‘93.”. Predsjednik Udruge Josip Drežnjak uručio je tužitelju Jallowu ratni dokument Armije BiH koji je potpisao general Sefer Halilović o napadnim djelovanjima na području doline Neretve. 
“Dokument se zove ‘Direktiva’ i do sada nije bio dostupan javnosti. Njime se jasno kaže tko je ovdje zapovijedao i gdje je bilo zapovjedno mjesto.

Potpis jasno ovdje pokazuje kako se radi o Seferu Haliloviću”, rekao je Drežnjak. Pri tome je, odgovarajući na upit tužitelja Jallowa, objasnio kako taj dokument nije dostavljen Haaškom sudu jer ga nisu imali u vrijeme dok je trajao proces protiv Halilovića. 
“Ja sam dobio taj dokument koji postoji u izvornom obliku, a čovjek koji ga ima spreman je svjedočiti o tome.

Ja bih vas zamolio s vaše strane da pomognete koliko možete, budući da sam vidio da ste se susreli s glavnim tužiteljem Goranom Salihovićem, da se institucije naše zemlje pozabave ovim činjenicama”, rekao je Drežnjak. Objasnio je da su to očekivanja žrtava budući da ratni zločini ne zastarijevaju. Tužitelj je istaknuo kako se teško može očekivati od Haaškog suda da razmotri ponovno ove činjenice, no da se pravda može i treba tražiti pred domaćim pravosuđem. “Primio sam dokument. Ali, znate kada je netko u pravnome sustavu bio procesuiran i oslobođen da Tužiteljstvo jako malo nakon toga može učiniti. Naročito nakon što prođe jako puno vremena. Ali postoji obveza na međunarodnoj i domaćoj razini da svi oni koji su počinili zločine budu privedeni pravdi. To je možda spor proces i za to treba vremena”, rekao je tužitelj Jallow poručujući da se mora zadovoljiti pravda kako se slični zločini ne bi ponavljali. Drežnjak je rekao i kako je nekadašnji zapovjednik postrojbe Armije BiH za posebne namjene Zulfikar Ališpago Zuka od pokolja spasio dvojicu dječaka Gorana i Zorana Zadru te je pozvao policijskog dužnosnika Ziju Oručevića da kaže što zna o tijelima žrtava iz Grabovice koji su razmijenjeni 1994. godine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije