Čapljina

Zadovoljni prodajom i kvalitetom lubenice, ne nedostaje ni radne snage

16.07.2021.
u 17:32

Proizvođači lubenica u dolini Neretve, za razliku od manje-više svih drugih poljoprivrednika, priželjkuju još koji vreli ljetni dan. - Toplo vrijeme prodaje lubenicu, čim padne kiša, opada prodaja, a time i potražnja - kaže Goran Falak, proizvođač iz Višića kod Čapljine, piše Večernji list BiH.

Bihać, Tuzla, Sarajevo

- Roba ide šleperski, ljudi su zadovoljni. Upravo spremam robu za Bihać, ide za Tuzlu pa Sarajevo. To je područje na koje mi veći proizvođači plasiramo lubenicu, manji proizvođači prodaju u Trebinje, Neum pa do Livna. Sadim više od 10.000 komada lubenice, to je oko pet hektara. Odgovoran je to posao jer, kada presadnice platite 15.000 KM, onda je jasno da nema mirnog sna dok ne počne berba - kaže Falak, inače jedan od vodećih proizvođača lubenice na čapljinskom području, te najavljuje i širenje proizvodnje.

- Mora se ići naprijed, nema premišljanja. Nas nekolicina koji se profesionalno bavimo ovim poslom moramo povećavati proizvodnju kako ne bismo izgubili tržište. Kupci idu u Albaniju, Tursku, gdje imaju velike ponude. Moramo ih zadržati na našem tržištu, povećavati proizvodnju. Jedina konkurencija i na početku i na kraju sezone nam je Grčka, imaju kvalitetnu robu. Albanija nam nije konkurencija jer njihova lubenica po kvaliteti zaostaje za našom, Turska je prilično kvalitetna, ali ni oni nam ne mogu konkurirati. Grci imaju više sunca i jedini nam konkuriraju u slatkoći - ističe Falak.

- Lubenica je upravo ubrana s njive, prinos je vrhunski, ove godine imamo kvalitetnu robu, nije bilo puno kiša. Cijena je 35 do 45 feninga po kilogramu, tu bi se trebala zadržati neko vrijeme.

Potrebno više promidžbe

Konkurencije nemamo, ali trebamo malo više promidžbe za našu robu. U Sarajevo odvozim po nekih pet tona, lubenica se reže napola na štandovima i nitko još nije našao primjedbu. Tako je i kod većine mojih kolega proizvođača. Mislim da možemo biti zadovoljni, samo da još koji dan potraje toplo vrijeme, sve bismo riješili - kaže Falak te dodaje da ove sezone nema problema ni s radnom snagom.

- Mladića ima, korona je dosta doprinijela tome jer nisu išli na sezonu, tako da imamo radne snage, beremo, tovarimo i radimo bez problema - zaključuje proizvođač Falak.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?