'Bijela kuga’

Zabrinjavajući podaci o smanjenju broja novorođenčadi

novorođenčad
03.03.2016.
u 08:30

Zabrinjavajući su podaci o broju novorođenčadi u Bugojnu, koji se drastično smanjio u odnosu na prijeratno razdoblje. “Godine 1995. rođena je 891 beba, a dvije godine poslije 693. U 2000. je zabilježeno 468 poroda, a u 2005. samo 283. U posljednje tri godine u prosjeku se rađalo oko 200 beba. Prošle godine je u našem rodilištu obavljeno oko stotinu poroda”, kazala je Feni v. d. ravnatelja Opće bolnice Bugojno dr. Berka Begović.

Kompletno društvo bi se, dodaje, trebalo uključiti u kampanju preveniranja “bijele kuge”, koja je pokrenuta radi povećanja nataliteta u BiH.

- Donošenje novog člana u obitelj ne znači automatski i novi socijalni slučaj, a jedino rješenje kojim bi se trudnicama i rodiljama vratila prava je uređenje krovnog zakona, i donošenje propisa po kojima će one imati jednak status, bez obzira na to u kojoj općini ili županiji žive, naglasila je.

Podsjetila je, također, kako rodilište u Bugojnu uspješno egzistira više od šezdeset godina, te da je od 2014. na popisu rodilišta kojima je Agencija za kvalitetu i akreditaciju u zdravstvu Federacije BiH (AKAZ) dodijelila akreditaciju “Bolnica - Prijatelj beba”.

- Naše rodilište ne služi samo Bugojnu, već cijeloj gornjovrbaskoj regiji, koja ima negdje oko 100.000 stanovnika. Iako raspolažemo s desetak kreveta, jako je važno što postoji, s obzirom na to da se najbliža rodilišta nalaze u Travniku i Novoj Biloj, istaknula je dr. Begović.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?