Zarazne bolesti

Zabrinjavajuće: U BiH se godišnje registrira 16 osoba zaraženih HIV-om

HIV
07.01.2016.
u 07:00

U 2014. godini u BiH je registriran 21 novi slučaj HIV infekcije, i to 15 u FBiH i šest u Republici Srpskoj

Od 1986. , kada je zabilježen prvi slučaj zaraze HIV-om u BiH, do konca 2014. u BiH je registrirano 266 osoba s HIV infekcijom. U 2014. u BiH je registriran 21 novi slučaj HIV infekcije, i to 15 u FBiH i šest u RS-u, od kojih je kod 8 osoba infekcija prešla u stadij side, i to kod 6 osoba u FBiH, te dvije u RS-u, navodi se u izvješću o zdravstvenom stanju stanovništva i zdravstvenoj zaštiti u FBiH za 2014. Registrirana su tri smrtna slučaja kod osoba  s razvijenom sidom. Riječ je o dva slučaja u FBiH, te jednom u RS-u. Dominantni put prijenosa je seksualni, od čega heteroseksualni 48,8% (51,4% u FBiH, 48,4% u RS), homo/biseksualni 35,5% (33,8% u FBiH, 33,3% u RS), dok je u 7,8% (10,1% u FBiH, 5,4% u RS) slučajeva put prijenosa injekcijsko korištenje droge. Kod 50% oboljelih pretpostavljeni izvor zaraze bio je izvan BiH. Posljednjih pet godina u BiH se godišnje registrira prosječno 16 osoba s HIV-om, što BiH svrstava u zemlje s niskom razinom učestalosti HIV infekcije. Prema dobi u kojoj im je dijagnosticirana HIV infekcija, najveći udio oboljelih pripada dobnoj skupini od 20 do 29 godina (33,7%). Prosječna dob oboljelih je 35,8 godina (raspon od 4 do 66 god.), piše Večernji list BiH.

Od ukupnog broja do sada registriranih, 39,2% ih je u trenutku prijavljivanja već bilo u stadiju side, iako posljednjih godina, zahvaljujući boljem nadzoru i dostupnom dragovoljnom, povjerljivom, anonimnom i besplatnom testiranju u DPST centrima, raste broj osoba kojima se HIV infekcija dijagnosticira u ranijem stadiju, navodi se u izvješću. Prema ažuriranim podacima HIV/AIDS registra, koncem 2014. godine 90 osoba koje žive s HIV-om u FBiH je pod nadzorom zdravstvenih službi, a njih 78 prima lijekove - antiretroviralnu terapiju (ART). BiH, iako zemlja s malim brojem registriranih osoba koje žive s HIV-om, s obzirom na brojne čimbenike rizika koji mogu dovesti do porasta broja zaraženih, odnosno oboljelih, ne može si dopustiti da joj HIV/AIDS bude tabu-tema. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?