u Donjem Žabaru, Lončarima i Bijeljini

Zabranjeno održavanje referenduma u Brčkom, glasači odlaze u obližnja mjesta

sgsg
25.09.2016.
u 10:45

S obzirom da je međunarodni supervizor za Brčko Bruce G. Berton zabranio održavanje referenduma u Distriktu Brčko, glasači koji žele dati svoj glas o 9. siječnju moraju otići u obližnja mjesta, prenosi Pogled.ba

Vlasti u RS su odlučile da građani iz distrikta s pravom glasa na referendumu mogu glasati u Donjem Žabaru, Lončarima i Bijeljini, a osigurani su i besplatni autobusi koji svakih sat i pol voze iz Brčkog za ova mjesta.

Član Komisije za provođenje referenduma Nedeljko Glamočak kazao je ranije da je Brčko u vlasništvu entiteta i da građani ne trebaju ići u druga mjesta kako bi glasali, no odluka supervizora se morala ispoštovati.

Iz komisije nadležne za područje Brčkog priopćeno je kako pravo izlaska na referendum ima 30.050 građana Distrikta.

Visoki predstavnik Valentin Inzko je jasno rekao da je odluka o održavanju referenduma u vezi s Danom RS-a neustavna i da je suprotna odluci Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. Stoga sam odlučio da ne dam svoju suglasnost za održavanje referenduma na teritoriju Distrikta Brčko, poručio je ranije supervizor Berton u odgovoru gradonačelniku Brčkog Anti Domiću. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?