Naslovnica Vijesti

Zabrana pušenja u autu u kojem je dijete, a ako zapalite cigaretu u javnoj ustanovi, odmah kazna 100 KM

06. listopada 2016. u 07:00 0 komentara 627 prikaza

Prednacrt Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih proizvoda i ostalih proizvoda za pušenje u Federaciji BiH izazvao je veliko zanimanje javnosti. Mnogi s nestrpljenjem čekaju donošenje ovoga zakona, a razloga je mnogo. Prema podacima koje smo dobili iz Ministarstva zdravstva FBiH, čak 60,7 posto djece u Federaciji izloženo je pasivnom pušenju, što predstavlja izravnu prijetnju za zdravlje djece. Rezultati skorije urađenih istraživanja Zavoda za javno zdravstvo FBiH potvrđuju kako je pušenje vodeća bolest ovisnosti među stanovnicima Federacije BiH, a o cigaretama ili drugim duhanskim proizvodima ovisno je 44 posto stanovnika ovog entiteta. Oni u prosjeku dnevno konzumiraju 18 cigareta.

Brojne promjene

Očekuje se kako će se donošenjem spomenutog zakona ovi brojevi značajno promijeniti. A promjene će biti velike. Pušenje će biti zabranjeno u svim zatvorenim javnim prostorima, na radnim mjestima, u javnom prijevozu. Zakon će zabraniti i pušenje u automobilu ako se u njemu nalazi osoba mlađa od 18 godina, a cigarete se neće smjeti konzumirati ni na javnim skupovima. Zabranit će se prodaja duhanskih proizvoda koji sadrže ukuse i mirise, vitamine (tako stoji u prednacrtu zakona), kofein, taurin, te boju i druge aditive. 

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.