Naslovnica Vijesti

Zabrana prometa trupaca u FBiH do 4. travnja 2018. godine

14. prosinca 2017. u 20:18 0 komentara 358 prikaza

Vlada FBiH je tijekom današnje sjednice u Mostaru donijela Odluku o privremenoj mjeri zabrane prometa trupaca radi zaštite potreba gospodarstva u Federaciji BiH do 4. travnja 2018. godine.

Pravnim i fizičkim osobama je zabranjeno da prometuju trupcima (osim trupaca crnog bora) izvan područja FBiH. Izuzetno, pravne i fizičke osobe koje, na dan stupanja na snagu ove odluke, imaju zaključene ugovore o prodaji trupaca izvan područja FBiH, mogu vršiti promet do ispunjenja ugovornih obveza.

U obrazloženju je navedeno da je Odluka u skladu sa zaključkom Federalne vlade od 24. listopada 2017. godine. Tada su federalna ministarstva trgovine i poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva zadužena da pripreme Prijedlog odluke o privremenoj mjeri za promet trupaca.

Zbog nestašice dobara neophodnih za potrebe gospodarstva u Federaciji BiH i stalne potražnje za kvalitetnom sirovinom u dovoljnim količinama za gospodarske subjekte u drvnoj industriji Federacije BiH, nametnula se potreba da Vlada Federacije BiH uredi ovo tržište i u okviru zakonskih ovlaštenja donese privremene mjere kako bi bili osigurani šumski drvni sortimenti u potrebnim količinama za domaća poduzeća s visokim stupnjem finalizacije gotovih proizvoda.

Analiza načina uređenja prometa trupaca u Republici Srpskoj i susjednim državama iziskuje donošenje mjera u Federaciji BiH koje bi pratile stanje u regiji, s ciljem dugoročnog osiguravanja veće količine kvalitetnih sirovina drveta za potrebe domaćih drvopreradivača, što bi za rezultat trebalo imati nova radna mjesta, veći prihod i značajno veću količinu i vrijednost izvezenih proizvoda drvopreradivačke industrije.

Kako je Vlada drugog entiteta već donijela odluku o privremenoj mjeri za promet trupaca 14. rujna 2017. godine i propisala privremenu mjeru zabrane prometa za razdoblje od šest mjeseci izvan teritorije Republike Srpske radi zaštite potreba gospodarstva, Vlada FBiH je donijela odluku čiji je rok primjene usklađen s rokom važenja odluke u RS-u, priopćeno je iz Vlade FBiH.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.