Novi Kazneni zakon

Za zadovoljenje spolnih strasti pred djetetom kazna zatvora do tri godine

djeca
17.04.2017.
u 18:09

Novim Kaznenim zakonom Republike Srpske, čije usvajanje se očekuje u prvom polugodištu, definirane su odredbe koje se odnose na zaštitu djece.

- Posebnju pažnju i važnost zahtijevalo je propisivanje krivičnih djela protiv seksualnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta – izjavila je Sanja Džombić, službenica za odnose s javnošću u Ministarstvu pravde RS.

U odnosu na važeći Kazneni zakon RS, novo kazneno djelo je i zadovoljenje spolnih strasti pred djetetom, a predviđena kazna zatvora je do tri godine.

Džombić ističe da je novim Kaznenim zakonom RS, koji je u formu nacrta u veljači usvojen u Narodnoj skupštini, a trenutno je u javnoj raspravi, definirano i krivično djelo navođenje djeteta na prostituciju, javlja Fena. 

U odnosu na važeći Kazneni zakon RS, između ostalog, propisano je i novo kazneno djelo povreda privatnosti djeteta - ("Tko iznese ili pronese nešto iz osobnog ili obiteljskog života djeteta ili protivno propisima objavi djetetovu fotografiju ili otkrije identitet djeteta i time kod djeteta stvori stanje uznemirenosti ili ga izloži poruzi vršnjaka ili drugih osoba ili na neki drugi način ugrozi sigurnost djeteta, kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine".)

Tim zakonom stvaraju se i pretpostavke za uspostavu i vođenje evidencije osoba koje su pravosnažno osuđene za kaznena djela učinjena na štetu spolnog integriteta djeteta (“Registar pedofila”), a sadržaj i obim podataka, njihovo čuvanje i uvjeti za davanje podataka bit će posebno propisani.

Propisane su i kazne za kaznena djela protiv braka i obitelji, a novo kazneno djelo je spolna ucjena, za koje je predviđena kazna zatvora od jedne do osam godina.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?