OPREZNO

Za vrijeme toplinskog vala jedite što više krastavaca i rajčice! Evo još savjeta za 'preživljavanje'

Zeljko Lukunic/PIXSELL
23.07.2019.
u 16:45

Ovoga tjedna najavljene su visoke temperature, a postoje određene stvari na koje je važno paziti u takvim uvjetima.

Najvažnije je ne izlagati se suncu u periodu između 10:00 i 17:00 sati. Ovo posebno vrijedi za djecu, trudnice, starije osobe i srčane bolesnike. Dugi boravak na suncu i visokim temperaturama može rezultirati raznim simptomima pregrijavanja tijela, kao i sunčanicom. Evo što treba raditi kako do toga ne bi došlo. 

Puno tekućine

Važno je piti puno tekućine koja se gubi znojenjem. Voda je najbolja u ovom slučaju, dok bi se kava i alkohol trebali izbjegavati s obzirom na to da uzrokuju dehidraciju. Osim vode, važna je i hrana bogata vodom kao što su krastavci, rajčica, salata ili lubenica.

Skrivanje u hladu

Kod prvih simptoma utjecaja vrućine na tijelo važno je skloniti se u hladovinu. Pretjerano znojenje, mučnina, osjećaj malaksalosti ili ubrzani puls poručuju da je vrijeme za hlad i tekućinu.

Prozračna odjeća

Svijetle boje, šešir, sunčane naočale i odabir laganijeg materijala igraju važnu ulogu u obrani od topline i neželjenih posljedica.

Sredstva sa zaštitnim faktorom

Važno je redovito koristiti sredstva s odgovarajućim zaštitinim faktorom koja štite od UV zračenja. Posebno treba paziti na djecu i novorođenčad i za njih koristiti faktore iznad 30.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije