Vodoopskrba

Za vodovod u Kočerinu uloženo do sada više od 1,5 mil. maraka

04.09.2017.
u 12:00

Posljednjih tridesetak godina, ako ne i više, glavna tema mještana u Kočerinu je voda. Tako su godinama vršena mnoga istraživanja, izbušeno je nekoliko rupa u zemlji, kopali su se kanali, polagale cijevi, pravili vodospremnici te sve ostalo što bi se trebalo uraditi kako bi iz slavina potekla ta dragocjena tekućina.

Dar za 103. rođendan

Ovih dana u naseljenom mjestu Potkraj, koji pripada Kočerinu, užurbano rade strojevi koji otvaraju zemlju, a za njima radnici polažu vodovodne cijevi. - Uskoro proslavljam rođendan. Vjerujem kako će za moj 103. rođendan moje kućanstvo napokon biti priključeno na vodovod - kaže vitalna starica Jela Mabić koju sam morao upitati je li mi ona zaista rekla svoje godina, obično ih žene smanje. Na svoje iznenađenje, Jela je prije dvije godine ušla u drugo stoljeće svoga života. Djelatnici tvrtke Blago iz Posušja, koji su dobili posao za postavljanje cijevi, objasnili su kako polažu dvije cijevi, jednu promjera 660 mm, a drugu 110 mm. Kažu kako je to posao za dulja vremena te da se ništa ne prepušta slučaju. - Tko zna gdje će za nekoliko godina trebati ta voda i dokle će ona stizati - kažu radnici. Pojačane aktivnosti oko realizacije vodovodne mreže traju dvije godine, a u Udruzi za pokretanje i izgradnju vodovoda Kočerin vjeruju kako će glavnina biti okončana do kraja ove godine. - U Potkraju će uskoro četrdesetak kućanstava dobiti vodu. Mi trenutačno radimo na postavljanju sekundarnih vodova, dok je primarni vodovod i sve što je vezano uz njega već završeno. Mi smo do sada u ovaj projekt uložili oko 50 tisuća maraka, dok je ukupna investicija već prešla iznos od milijun i pol KM - kaže predsjednik te Udruge Josip Kožul.

Vode ima za cijelo naselje

U razgovoru s Kožulom doznajemo kako su pitku vodu do sada dobila 92 kućanstva, dok će uskoro još 119 obitelji imati vodu u slavini. Tako će naseljeno mjesto Pripolje sa svim područnicama, Kočerin, Dubrava i Vojnica, nakon toliko godina biti opskrbljeno pitkom vodom. Sudjelovanje samih građana u realizaciji tog projekta iznosi 2400 KM, koliko iznosi pristojba za priključak, s tim da oni svoj priključak mogu uplatiti u više rata. - Kako bi se voda što više štedjela, odredili smo tri cijene vode. Tako je za one potrošače koji koriste do 40 prostornih metara vode cijena 80 feninga, do 80 - 1,60 KM, a više od 80 - 2,40 KM. Naravno, još se tome doda PDV. Također smo već zaposlili čovjeka koji će se brinuti za održavanje vodovoda, ali i naplatu potrošnje. Moram istaknuti kako sve to ne bismo uspjeli bez izdašne potpore Grada, naše županije, ali dijelom i Federacije, na čemu smo im zahvalni - rekao je predsjednik Kožul. Kočerinjani vjeruju kako su napokon temu vode skinuli s dnevnog reda. Njihove bušotine, koje u zemlju prodiru na dubinu od 240 metara, u ovim najsušnijim mjesecima daju dovoljno vode, točnije osam litara u sekundi. Tri vodospremnika, čija visina dominira nad kočerinskim naseljima, spremna su kroz vodovodne mreže dovesti vodu do svih kuća. Kako su nam rekli iz Udruge, njihova aktivnost neće prestati nakon postavljanja vodovoda, naprotiv.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?