projekt WATSAN FBiH - FAZA II.

Za vodoopskrbu i odvodnju otpadnih voda novi kredit EIB-a

30.11.2021.
u 19:50

Federalno ministarstvo poljoprivrede i vodoprivrede priprema projekt "Vodoopskrba i odvodnja otpadnih voda u Federaciji BiH" - WATSAN FBiH - FAZA II. Naslanja se na prethodni projekt - WATSAN FBiH koji se provodi u 19 općina/gradova, a u kojima se izvode radovi na izgradnji sustava za vodoopskrbu, kanalizacije, uređaja za pročišćavanje vode za piće i uređaja za pročišćavanje otpadne vode, piše Večernji list BiH. 

Š. Brijeg, Orašje, Mostar...

To su općine: Tomislavgrad, Velika Kladuša, Bosanski Petrovac, Široki Brijeg, Orašje, Bosanska Krupa, Mostar, Konjic, Tešanj, Lukavac, Gračanica, Čitluk, Prozor-Rama, Glamoč, Gračanica, Gornji Vakuf - Uskoplje, Jajce, Bosansko Grahovo i Doboj Jug. Vrijednost tog projekta je 121 milijun eura, od čega je 60 milijuna eura kredit Europske investicijske banke (EIB), a ostalo je iznos granta Europske unije (IPA grant), Švedske agencije za međunarodni razvoj i suradnju (SIDA), sudjelovanje županija i Fonda za zaštitu okoliša FBiH. Sadašnji ugovor o financiranju između EIB-a i BiH potpisan je 18. kolovoza 2008. i završava 31. prosinca 2022. O novom projektu - WATSAN FBiH - FAZA II. Federalno ministarstvo poljoprivrede i vodoprivrede obavijestilo je dopisom Savez općina i gradova Federacije BiH u kojem obavještava jedinice lokalne samouprave o mogućnostima i uvjetima sudjelovanja u tom projektu, odnosno o planiranom novom kreditu EIB-a koji je namijenjen za rekonstrukciju i izgradnju projekata u vodno-komunalnoj infrastrukturi: izgradnja ili rekonstrukcija sustava za vodoopskrbu, sustava za odvodnju otpadne vode, postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, uređaja za pročišćavanje vode za piće i drugo. Nova kreditna linija u projektu WATSAN FBiH - Faza II (WATSAN II) predviđena je za nove jedinice lokalne samouprave koje dosad nisu sudjelovale u projektu, kao i za jedinice lokalne samouprave koje su u tekućem projektu WATSAN FBiH, ali neće uspjeti završiti sve planirane projekte. Kako bi se dobio kredit, potrebno je zadovoljiti osnovni uvjet EIB-a, a to je odnos 50:50, što znači da visina kredita iznosi 50% od ukupne vrijednosti investicija, a drugih 50% otpada na općinsko sudjelovanje, sudjelovanje županija, federalnog Fonda za zaštitu okoliša, FBiH i države BiH.

Do 20. prosinca

Zainteresirane jedinice lokalne samouprave, općine i gradovi trebaju popuniti zadani upitnik i dostaviti ga mailom u Federalno ministarstvo poljoprivrede i vodoprivrede do 20. prosinca.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?