potpisani ugovori

Za utopljavanje zgrada u PŽ-u radi energetskih ušteda 600.000 KM

storyeditor/2024-06-18/tolisa.png
19.06.2024.
u 19:17

U županijskoj Vladi u Orašju potpisani ugovori za 17 projekata vrijednih 1,350.000 KM

U županijskoj Vladi u Orašju upriličeno je potpisivanje ugovora o sufinanciranju 17 projekata na području Posavske županije sredstvima Federalnog ministarstva prostornog uređenja u ukupnom iznosu od oko 1,350.000 konvertibilnih maraka, piše Večernji list BiH.

Zaštita nacionalnih spomenika

Potpisivanju ugovora nazočili su federalni ministar prostornog uređenja Željko Nedić i predsjednik Vlade PŽ-a Đuro Topić, županijska ministrica prosvjete, znanosti, kulture i sporta Ana Andrić, gvardijan Franjevačkog samostana Tolisa fra Mario Jurić, gradonačelnik Orašja Marijan Oršolić, načelnica općine Odžak Nada Ćulap, načelnik općine Domaljevac-Šamac Stjepan Piljić te ravnatelj Županijske uprave civilne zaštite Ilija Jezidžić.

Potpisani su ugovori za zaštitu nacionalnih spomenika u iznosu od 140.000 KM. Raduje što će početi veliki posao na saniranju velebnih zvonika na crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Tolisi porušenih u prošlogodišnjem olujnom nevremenu. Za izradu projektno-tehničke dokumentacije, rekonstrukciju zvonika crkve namijenjeno je 50.000 KM, a Općini Odžak za rekonstrukciju i revitalizaciju Male vijećnice izdvojeno je 90.000 KM.

Ugovori za prevenciju i sanaciju šteta nastalih uslijed poplava i klizišta iznose 610.000 KM. Radi se o projektima: za rekonstrukciju cestovne infrastrukture Grada Orašja 250.000 KM i rekonstrukciju cesta u mjesnoj zajednici Vidovice 50.000 KM. U općini Domaljevac-Šamac zeleno je svjetlo dobio projekt uređenja kanalske mreže, za što je izdvojeno 140.000 KM. Općini Odžak odobren je projekt rekonstrukcije ulice u naselju Vojskova (90.000) KM te sanacije dijela asfaltnog kolnika na relaciji Donja Dubica - Zorice (80.000 KM).

Projekt utopljavanja zgrada radi uštede energije iznosi 600.000 KM. Radi se o projektu Grada Orašja - utopljavanje zgrade Doma kulture u Tolisi (24.500 KM) i zgrade Dječjeg vrtića "Pčelica" Orašje (39.500 KM). Županijskoj upravi civilne zaštite odobren je projekt za utopljavanje zgrade Vatrogasnog doma u Odžaku (70.000 KM), Ministarstvu prosvjete, znanosti, kulture i sporta Posavske županije za provođenje mjera energetske učinkovitosti na objektu velike sportske dvorane Srednje škole Pere Zečevića Odžak, I. faza (100.000 KM), na objektu Srednje strukovne škole Orašje (100.000 KM) i na objektu Osnovne škole braće Radić Domaljevac (40.000 KM).

Odobren je i projekt Vladi Posavske županije za zamjenu krova na zgradi Općinskog suda u Orašju (90.000 KM) i na zgradi Vlade Posavske županije u Orašju (90.000 KM), a Općini Odžak odobren je projekt za utopljavanje objekta Doma zdravlja Odžak, III. faza (86.000 KM).

Vrtići, škole, ceste...

- Čestitam svim prijaviteljima, želim da čim prije budu u poziciji pokrenuti aktivnosti na realizaciji tih projekata - kazao je federalni ministar prostornog uređenja Željko Nedić.

Zadovoljstvo potpisanim ugovorima i odobrenim sredstvima za projekte izrazio je i predsjednik Vlade Posavske županije Đuro Topić.

- Uz ostale projekte, odobrena su i dva projekta energetske učinkovitosti na zgradi Općinskog suda u Orašju i zgradi Vlade u Orašju. Intervenirat ćemo na jednoj osnovnoj i jednoj srednjoj školi na području naše županije, dječjim vrtićima te velikom broju projekata cestovne infrastrukture i kanalske mreže na području općine Domaljevac-Šamac. Na određeni je način već počela sanacija tornjeva na crkvi u Tolisi - izjavio je županijski premijer Đuro Topić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije