Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Za uporabu stajališta za taksi taksisti plaćaju 150 KM, a za dopunsku taksi-oznaku 15 KM

22. ožujka 2021. u 16:51 0 komentara 163 prikaza

Svih proteklih poslijeratnih godina u Ljubuškom postoje i rade taksi-prijevoznici, no njihov rad nije zakonski reguliran, praktički, radi se “na crno”.

Gradska vlast nastoji i pokušava tu djelatnost dovesti u red, postaviti jasna pravila i uvjete po kojima bi se ona odvijala.

Na prošlotjednoj sjednici Gradsko vijeće Ljubuškog usvojilo je odluku o organizaciji taksi-prijevoza za 2021. godinu na području grada Ljubuškog.

Njome se utvrđuje broj i razmještaj stajališta za taksi, njihovo uređenje i održavanje, način korištenja, red i rad na njima, raspored taksi-vozila i kriterij za red prvenstva u raspoređivanju taksi-vozila na stajalištima za taksi, obveza plaćanja i visina naknade za uporabu stajališta za taksi na javnim površinama za 2021. godinu, visina naknade za dopunske taksi-oznake.

Licencije i dozvole

U odluci stoji kako se taksi-prijevoz obavlja na temelju licencije za taksi-prijevoz i dozvole za prijevoz izdane od mjerodavnih tijela. Određeno je pet stajališta za taksi, na koja je raspoređeno deset stajališnih mjesta: na prostoru kod Pošte, kod Gimnazije, kod Doma zdravlja, u Vitini pokraj parka i pokraj vodopada Kravica.

Na stajalištu ne smije stajati više taksi-vozila od broja obilježenih stajališnih mjesta za taksi, nije dopušteno parkiranje i zaustavljanje drugih vozila, taksi-stajališta mogu koristiti samo taksi-prijevoznici s područja grada Ljubuškog. Stajališta za taksi moraju se urediti i označiti odgovarajućom okomitom i vodoravnom signalizacijom, a troškove snosi Grad Ljubuški. Taksi-prijevoz mogu obavljati pravne osobe upisane u sudski registar za obavljanje taksi-djelatnosti.

- I prošle godine donijeli smo odluku, to smo po zakonu obvezni, međutim, javni poziv za prikupljanje zahtjeva za raspored taksi-vozila nismo raspisali jer na području grada Ljubuškog nitko nije bio registriran za taksi-prijevoz. Za ovu godinu ćemo još vidjeti, pričekat ćemo mjesec, dva, vidjeti kako će biti s koronom i hoće li biti registriranih taksi-prijevoznika, ako bude, natječaj ćemo raspisati - kaže Željko Perić, šef Službe stambeno-komunalnih i inspekcijskih poslova Grada Ljubuškog.

Stajališta za taksi

Za uporabu stajališta za taksi na javnim površinama grada Ljubuškog taksisti su obvezni plaćati godišnju naknadu u iznosu od 150 KM, a za dopunsku taksi-oznaku 15 KM. Prema neslužbenim podacima, na području Ljubuškog ima između 20 i 30 taksi-prijevoznika, nisu registrirani, ne nose oznaku taksi-vozila. Na različitim su mjestima u gradu, a najviše na prostoru ispred Pošte. Prošla godina nije bila osobito financijski uspješna jer zbog pandemije koronavirusa u Ljubuškom, kao i drugdje, nije bilo turista.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.