zaduženost dostigla 5,7 mlrd.KM

Za tri mjeseca Federacija BiH zadužila se za 452 milijuna KM

16.10.2020.
u 07:00

Ukupan dug kojim upravlja i za koji je odgovorna Vlada Federacije BiH na kraju prve polovine ove godine iznosio je nešto više od 5,7 milijardi KM ili 3,3 milijarde dolara i veći je od duga u proteklom tromjesečju za 8,54%, odnosno za više od 452 milijuna maraka, piše Večernji list BiH

Glavnina duga

Prema podacima entitetskog Ministarstva financija, od ovog iznosa na unutarnji dug Vlade Federacije BiH otpada više od 865 milijuna KM, što je 19,06% ili 138,5 milijuna maraka više nego u prethodnom tromjesečju. Glavninu duga ipak čini onaj vanjski koji je posljednjeg dana lipnja ove godine dosegao 4,8 milijardi maraka. Nominalni iznos vanjskog duga izražen u domaćoj valuti veći je od duga u proteklom tromjesečju za 314,7 milijuna KM, odnosno za 6,87%. Vanjski dug je, u cilju osiguranja sredstava za financiranje većih infrastrukturnih projekata te za proračunsku podršku, najvećim dijelom ugovoren s bilateralnim i multilateralnim financijskim institucijama (Svjetska banka — WB, Europska banka za obnovu i razvoj — EBRD, Europska investicijska banka — EIB, Međunarodni monetarni fond — MMF i dr.). Preko multilateralnih financijskih institucija realizirano je 3,9 milijardi KM ili 79,98% ukupnog vanjskog duga Federacije BiH, dok se preostalih 980 milijuna maraka (20,02%) odnosi na zaduženje kod bilateralnih kreditora. Najveći iznos vanjskog duga je u eurima, a potom u dolarima i drugim valutama. Kada je u pitanju rast unutarnjeg duga, on je prvenstveno posljedica novih emisija vrijednosnih papira. Tijekom drugog tromjesečja 2020. godine održano je ukupno pet dražbi vrijednosnih papira Federacije BiH.

Održane su dvije dražbe rizničnih zapisa dospijeća šest i dvanaest mjeseci s iznosima od 60 i 50 milijuna KM respektivno, kao i tri dražbe rizničnih obveznica dospijeća sedam, petnaest i pet godina s iznosima 20, 30 i 30 milijuna KM respektivno. U ovom razdoblju emitirane su i obveznice u iznosu od 3,285.882 KM za obveze po osnovi stare devizne štednje. Također su izmirene obveze po osnovi vrijednosnih papira koji su dospjeli na naplatu u ukupnom iznosu od 39,8 milijuna KM. Cjelokupan iznos odnosio se na isplatu vrijednosnih papira emitiranih radi izmirenja ratnih potraživanja.

Ekonomija i socijala

Unutarnji dug u obliku vrijednosnih papira u odnosu na proteklo tromjesečje povećan je za iznos od 153,4 milijuna KM (povećanje od 21,57%) i dostigao je 865 milijuna maraka. Kamata plaćena na vrijednosne papire Federacije BiH u drugom tromjesečju 2020. godine iznosila je 8,3 milijuna KM.

Od navedenog iznosa, 4,6 milijuna odnosilo se na kamatu isplaćenu po osnovi emitiranih rizničnih obveznica FBiH, a 3,7 milijuna KM odnosilo se na kamatu isplaćenu po osnovi obveznica emitiranih za izmirenje obveza po osnovi ratnih potraživanja. Rast zaduženosti na međunarodnom i unutarnjem planu Federacije nije neočekivan, poglavito jer dolazi u vrijeme pandemije koronavirusa kada je Federacija, kao uostalom i cijela BiH, suočena s padom redovitih poreznih i drugih prihoda te usporavanjem ekonomije.

U takvoj, potpuno neočekivanoj, situaciji okretanje dodatnom zaduživanju u zemlji i inozemstvu bio je jedini način da se koliko-toliko prevlada kriza koja još traje. Naravno, unatoč novom zaduživanju obaju entiteta, odnosno države, BiH još uvijek nije među najzaduženijim europskim državama. Međutim, to i nije neka utjeha ako se zna kakvo je ukupno stanje ekonomije, odnosno gospodarstva, kao i socijalna karta Bosne i Hercegovine. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?