ŠTO JE S PREDIZBORNIM OBEĆANJIMA

Za tri godine vladavine ništa nije urađeno

izbori,glasanje
Marijan Susenj/PIXSELL
03.03.2014.
u 09:00

Ništa ili skoro ništa od onoga što su spomenute stranke obećale građanima na izborima 2010. godine “platformaška” Vlada nije realizirala

Idućeg mjeseca napunit će se tri godine od uspostave aktualne federalne Vlade. Osim što je uspostavljena na neustavan i nezakonit način, Vlada koju čine kadrovi SDP-a, SDA, Boljitka i nekadašnjeg HSP-a, pokazala se i potpuno nesposobnom.

Ništa od obećanog

Ništa ili skoro ništa od onoga što su spomenute stranke obećale građanima na izborima 2010. godine “platformaška” Vlada nije realizirala. Najviše se toga može i mora prigovoriti SDP-u kao vodećoj stranci u federalnoj vlasti. Skoro vizionarski zvuči jedna od uvodnih rečenica iz SDP-ovog ekonomskog programa za prošle opće izbore.

-Postavlja se pitanje za koga vlade u BiH zapravo rade? Budući da se uglavnom bave spašavanjem proračuna, odnosno održavanjem dostignute razine, ili čak povećanjem vlastite i potrošnje administracije, a ne rješavanjem problema stanovništva i realnog sektora ekonomije. Zbog toga je, posebno u ovom vremenu, neposlušnost prema vlasti jedan od najprirodnijih i najzdravijih činova, navodi se u SDP-ovom predizbornom programu iz 2010. godine.

Sve ovo za što su optuživali tadašnju vlast, radi i ova SDP-ova, a poruka o “neposlušnosti” očito je ovih dana došla do prosvjednika u Sarajevu, Tuzli i drugim gradovima. Ključna SDP-ova obećanja odnosila su se na izgradnju socijalne države, tržišne ekonomije sa “značajnim strateškim gospodarskim subjektima u većinski državnom vlasništvu”. Od toga, kao ni od najavljenog dinamičnog, održivog i izvozom vođenog ekonomskog rasta nije bilo ništa.

Ništa učinkovitiji u ispunjavanju svojih predizbornih obećanja nije bio ni SDA. Osnova izborne platforme SDA je, prema njihovoj tvrdnji, bio ekonomski razvoj i zapošljavanje u izgradnji infrastrukture, energetskih objekata i poljoprivrede. Ubrzana gradnja autocesta na koridoru Vc, autoceste Tuzla – Orašje, brze ceste Lašva – Donji Vakuf, rekonstrukcija željeznice, neka su od obećanja SDA. Ostvareno nije to, kao ni obećanje o izgradnji elektrana i alternativnog plinovoda Bosanski Brod – Zenica.

Posebna priča je NS Radom za boljitak. Dovoljno je vidjeti samo njihova obećanja u brojkama pa da se vidi koliko toga (ni)su ispunili. Naime, Lijanovići su obećali prosječni godišnji rast društvenog proizvoda 10 posto, zaposlenosti četiri posto, plaća pet, a mirovina 9,5 posto.

Svi zakazali

Uz to je išlo i obećanje o smanjenju trgovinskog deficita i nezaposlenosti. Na njihove kolege iz HSP-a ne vrijedi ni trošiti riječi jer su im i vlastiti kadrovi u Vladi otkazali poslušnost zarad neformalnih skupina koje ih danas kontroliraju.

Ključne riječi

Komentara 1

JM
jezero-matica
11:32 03.03.2014.

"Za tri godine vladavine nista nije uradjeno"!Gosp.Jazvic tvoj naslov je pausalan i netocan! Bio bi prikladniji naslov"Za tri godine vladavine NElegalne vlade napravljeno je jako puno stete svima ,a posebno BiH Hrvatima!

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?