Posao za strance

Za trgovinu i popravak vozila čak 120 dozvola

27.11.2017.
u 10:00

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, na prijedlog Ministarstva civilnih poslova, donijelo je odluku o utvrđivanju godišnje kvote radnih dozvola za zapošljavanje stranaca u Bosni i Hercegovini za 2018. godinu u skladu sa Zakonom o strancima.

Raspodjela po djelatnostima

Ukupna godišnja kvota za produljenje i novo zapošljavanje stranaca u BiH za 2018. godinu iznosi 1590 radnih dozvola, od čega se na Federaciju BiH odnosi 900 radnih dozvola, Republiku Srpsku 600 radnih dozvola i Distrikt Brčko BiH 90 radnih dozvola. Za produljenje već izdanih radnih dozvola godišnja kvota iznosi 970. Istodobno, godišnja kvota radnih dozvola za novo zapošljavanje stranaca u Bosni i Hercegovini iznosi 620 radnih dozvola, od čega je za Federaciju BiH 370, za Republiku Srpsku 200 i za Distrikt Brčko 50 radnih dozvola, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH.
Radne dozvole po djelatnostima: poljoprivreda, šumarstvo i ribolov - 19, vađenje ruda i kamena - 10, prerađivačka industrija - 82, proizvodnja i opskrba električnom energijom, plinom, parom i klimatizacijom - 82, opskrba vodom, uklanjanja otpadnih voda, upravljanje otpadom te djelatnosti sanacija okoliša - 5, građevinarstvo - 45, trgovina na veliko i malo i popravak motornih vozila i motocikla - 120, prijevoz, skladištenje i veze - 22, hotelijerstvo i ugostiteljstvo - 48, informacije i komunikacije - 12, financijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja - 9, poslovanje nekretninama - 22, stručne, znanstvene i tehničke djelatnosti - 13, administrativna i pomoćne uslužne djelatnosti - 13, javna uprava i obrana, obvezno socijalno osiguranje - 5, obrazovanje - 25, djelatnosti zdravstvene i socijalne zaštite - 19, umjetnost, zabava i rekreacija - 25, djelatnost kućanstava - 7, djelatnosti izvanteritorijalnih organizacija i organa - 7 djelatnika.

Radna dozvola

Strani državljani koji traže zaposlenje u BiH moraju imati radnu dozvolu. Radne dozvole izdaje nadležna služba za zapošljavanje, odnosno područne službe odgovorne za područje prema sjedištu poslodavca. Poslodavac podnosi, uime stranog radnika, zahtjev za izdavanje radne dozvole. Radna dozvola izdaje se za određenu osobu, za određeni posao, za određenog poslodavca i na određeno vrijeme. Radna dozvola prestaje vrijediti kada prestane zaposlenje. Radna dozvola vrijedi godinu dana i može se produljiti. Ako će osnivač gospodarskog društva biti i direktor, mora imati radnu dozvolu u skladu s odredbama Zakona o strancima BiH. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?