Odobreno

Za sanaciju štete od afričke svinjske kuge dva milijuna maraka

21.07.2023.
u 20:13

Upravni odbor Kompenzacijskog fonda Republike Srpske odobrio je na 36. telefonskoj sjednici isplatu dva milijuna KM namijenjenih za sanaciju štete od afričke svinjske kuge, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade RS-a. Sredstva će biti usmjerena za otkup zdravih životinja na ugroženom i zaraženom području u nastojanju da se osiguraju dovoljne količine domaćih poljoprivrednih proizvoda i ublaže poremećaji na tržištu, navodi se u priopćenju.

Novac će se isplaćivati na osnovi pojedinačnih rješenja koja će za svakog poslovnog subjekta i fizičku osobu donijeti Agencija za agrarna plaćanja. Ova mjera poduzeta je u cilju sanacije ekonomske štete od afričke svinjske kuge koju trpe proizvođači s ugroženog i zaraženog područja, a na čijim farmama, uzorkovanjem krvi životinja, nije utvrđena afrička svinjska kuga, piše RTRS.

Odobrenim sredstvima subvencionirat će se otkup zdravih svinja iz ovih područja, tako da će proizvođači dobiti 50% procijenjene vrijednosti svinja, dok će preostalih 50% osigurati otkupljivači, navodi se u priopćenju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije