korisni savjeti

Za samo jednu minutu: Trik za rashlađivanje koji će vas spašavati cijelo ljeto

vrucine
Dreamstime
08.07.2021.
u 21:12

Postoje brojni trikovi i savjeti koji su tu da nam olakšaju život na visokim temperaturama, a jedan od njih je stavljanje hladnog pritiska na određene "vruće" točke na tijelu.

Iako će mnogi, unatoč svim"poteškoćama" koje nosi plus 38 stupnja Cellzija, uvijek dati prednost suncu i visokim temperaturama, pred ugodnijim temperaturama u kombinaciji s kišom, bitno je ne zaboraviti rashladiti se - i znati kako se rashladiti.

Toplinski udar nešto je što moramo ozbiljno shvatiti. Kad tijelo proizvede previše topline ili upije previše vrućine, može doći do ozbiljnih posljedica. Zato je, kako smo već spomenuli, bitno znati rashladiti se, piše Zadovoljna.hr

Postoje brojni trikovi i savjeti koji su tu da nam olakšaju život na visokim temperaturama, a jedan od njih je stavljanje hladnog pritiska na određene "vruće" točke na tijelu.

Ovaj genijalni trik brzo djeluje i spašava na plus 40. Za stavljanje pritiska koristite led ili rashlađenu bocu vode i osjetit ćete olakšanje. Točke na koje trebate stavljati pritisak, odnosno nasloniti hladne predmete su:

- gležnjevi
- iza koljena
- zglobovi
- mjesto savijanja lakta
- vrat
- sljepoočnice

Zašto su te točke najbolja mjesta za brzo hlađenje?

Kada su u pitanju vrat i zglobovi, radi se o mjestima koja su pulsne točke, odnosno područja na kojima možete osjetiti puls jer su krve žile blizu površine kože. Budući da su tako blizu, kada ih stavite u kontakt s nečim hladnim baš zbog te blizine žila brže se spušta temperatura.

Međutim, vrat i zapešća nisu jedine pulsne točne na tijelu (iako su vjerojatno najučinkovitije). I druga spomenuta mjesta također spadaju u tu kategoriju i iz istog su razloga točke pritiska.

Koju ćete točku koristiti za rashlađivanje u određenom trenutku, ovisi o vašoj aktivnosti. Koristite onu koja je najprikladnija u određenom trenutku.

Primjerice, ako vježbate, omotavanje vlažne trake oko zgloba, lakta ili vrata jednostavan je način da se rashladite.

Ako se samo "kuhate" na kauču, možete staviti pritisak na gležnjeve, koljena i druge spomenute točke. S obzirom na to da se ne krećete, možete primjerice umotati kockice leda u krpu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?