Otvoriti malo ili srednje poduzeće i početi poslovati

Za registraciju tvrtke u BiH morate obaviti 12 postupaka i čekati 67 dana

18.03.2018.
u 07:00

Kako biste otvorili poduzeće u Bosni i Hercegovini, trebate obaviti 12 postupaka (izvaditi dokumente), ali i platiti 649 maraka te čekati više od dva mjeseca na konačno rješenje, točnije 67 dana. Podaci su to koje je u svom dokumentu “Lakoća poslovanja” iznijela Svjetska banka.

Puno dokumenata i vremena

Vrijeme i novac potroše se na pribavljanje dokumenata, što počinje potpisivanjem akta o osnivanju poduzeća te potvrde od banke da je puni iznos kapitala uplaćen, kao i potvrde od poreznih tijela da osnivači nemaju poreznih dugovanja, zatim sudske registracije, pečata poduzeća, dobivanja općinskog odobrenja za bavljenje planiranim djelatnostima, obavijesti o početku poslovnih aktivnosti u Županijskom ministarstvu, dobivanja poreznog broja, otvaranja računa poduzeća, PDV registracije, prijave zaposlenih na zdravstveno i mirovinsko osiguranje te na kraju usvajanja i objave pravilnika o plaćama i pravilnika o organizaciji i drugoj radnoj regulativi.

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?