Šteta u proračunu HNŽ

Za rad u povjerenstvima dobivali i po 20.000 KM

09.09.2015.
u 06:30

Nakon što je Općinski sud u Mostaru odbio tužbu protiv Ministarstva financija HNŽ-a, ustvrdivši kako članovi povjerenstava nemaju pravo na naknadu, počeo je proces povrata novca u županijsku blagajnu koji je isplaćen u ove svrhe, piše Večernji list. Navodno su pojedinci za rad u povjerenstvima dobivali i po 20.000 KM tijekom dvogodišnjeg razdoblja, a sada će taj novac morati vratiti u proračun HNŽ-a. Vlada HNŽ-a je na sjednici održanoj 1. rujna zadužila rukovoditelje županijskih tijela i uprave te ostalih korisnika proračuna HNŽ-a da naprave popis svih povjerenstava koje je utemeljilo njihovo tijelo i dostave ga Stručnoj službi Vlade u roku od sedam dana od dana prijma zaključka.

Potpuni podaci

- Popis treba sadržavati naziv povjerenstva, broj članova povjerenstva, ime i prezime članova povjerenstva, te podatak o tome radi li se o stalnom ili povremenom povjerenstvu. Nakon sastavljanja popisa organizirat će se sastanak na kojem će biti nazočni ministar prometa i veza, ministar financija, ministar pravosuđa, uprave i lokalne samouprave, županijski javni pravobranitelj, tajnik Vlade i predstojnik Ureda za zakonodavstvo Vlade i na kojem će se razmatrati pitanje uspostave jedinstvenog registra povjerenstava korisnika proračuna HNŽ-a - navodi se u dokumentu koji je Vlada usvojila prošlog tjedna.

Ne može se generalizirati

- Nadam se kako ćemo uskoro imati ovaj registar, kao i pravu sliku stanja. Ne mogu se stvari generalizirati. Ako je neovisni stručnjak koji će provesti određeno vrijeme radeći analize, prijedloge rješenja za povjerenstvo član ovoga tijela, naravno da treba dobiti naknadu za svoj rad. S druge strane, imamo niz drugih primjera u kojima članovi uzimaju naknade, a ne rade ništa. S tim se trebamo obračunati - rekao nam je jučer ministar Krasić koji je na čelu Vlade HNŽ-a otkako mu je ovlasti za ovu dužnost dao Denis Lasić. Krasić kaže kako će se Vlada obračunati s ovim problemom, ali i dodaje kako su milijunski iznosi koji se spominju prenapuhani. - Tu je riječ o iznosu sa zateznim kamatama jer se naknade nisu isplaćivale godinama. Vidjet ćemo kako će sudovi dalje reagirati u ovim slučajevima, ali mi ćemo svakako tražiti da se naknade koje su nezakonito isplaćivane vrate u županijski proračun - zaključio je jučer Krasić i dodao kako će Vlada i dalje raditi na ovome problemu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?