Ljubuški

Za otvore na srednjoj školi predviđeno 130.000 KM

28.09.2021.
u 08:30

Projekti energetske učinkovitosti, odnosno utopljavanja zgrada, koji su aktualni posljednjih godina, imaju veliki značaj i važnost zbog uštede energije i stvaranja povoljnijih uvjeta za ugodnije stanovanje i življenje ili za svakodnevni rad, piše Večernji list BiH.

Takav projekt očekuje se u Srednjoj strukovnoj školi Ruđera Boškovića u Ljubuškom. O tome je početkom lipnja potpisan ugovor između Federalnoga ministarstva prostornog uređenja i jedinica lokalne samouprave i Grada Ljubuškog. Njegova vrijednost je 130.000 KM, a odnosi se na promjenu otvora na zgradi. Ugovor su potpisali federalni ministar prostornog uređenja Josip Martić i ljubuški gradonačelnik Vedran Markotić. 

Iznos od 130.000 KM financirat će se tako što će Grad Ljubuški i ZHŽ sudjelovati s 80.000 KM, a Ministarstvo s 50.000 KM.

- To je za nas iznimno važno. Prozorski otvori su stari, dotrajali i nefunkcionalni. Napravljeni su tako da se praktički ne mogu otvarati, nemaju prozorska krila i nemoguće ih je čistiti i provjetravati prostorije. Krila su postavljena samo na uredima, a na hodnicima i u učionicama samo manji, srednji dio, može se otvoriti “na kipu”, što je nedovoljno i nepraktično. Osim toga, imamo gubitke energije, tako da će promjena otvora puno značiti - kaže Mila Primorac, ravnateljica Srednje strukovne škole Ruđera Boškovića Ljubuški.

No, to je prvi i nesumnjivo važan korak, međutim, za cjelovitiju toplinsku zaštitu potrebno je izolirati zgradu postavljanjem stiropora na vanjske zidove. To će iziskivati veća ulaganja, kojima se ljubuški “ruđerovci” nadaju da će se jednoga dana dogoditi. Međutim, imaju jedan dodatni gorući problem, a to je da im krov škole prokišnjava, kiša se slijeva na pločice poda u hodniku pri vrhu stubišta. Tragovi kiše i vlage jasno su vidljivi na zidu u hodniku. Rad se odvija u dvije smjene, u perspektivi imaju plan da škola radi u jednoj smjeni.

- Ove godine imamo 17 odjela u prvoj smjeni i 10 odjela u drugoj. Plan i želja nam je prijeći na rad u samo jednoj, jutarnjoj smjeni, a za to nam je potrebno još šest, sedam učionica. Imamo odgovarajući prostor, dio dvorišta na kojem bi se učionice izgradile, a park ne bismo dirali, planiramo i njega dodatno urediti, obnoviti i ukrasiti zelenilom - iznosi planove ravnateljica Mila Primorac.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije