Potpisan Ugovor

Za novih 14 kilometara autoceste na koridoru 210 milijuna eura

Foto: Fena
1/2
09.05.2019.
u 13:56

Ugovor o zajmu između Bosne i Hercegovine i Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u vrijednosti 210 milijuna eura za Projekat Koridor 5C – obilaznica Doboj potpisan je danas.

Ugovor su potpisali predsjednik Europske banke za obnovu i razvoj Suma Čakrabarti i ministar financija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda.

Ministar Bevanda je nakon potpisivanja kazao da mu je posebna čast što će godišnju konferenciju EBRD-a, čiji je domaćin Bosna i Herecegovina, zaključiti ugovorom o još jednom značajnom infrastrukturnom projektu koji je važan za oba entiteta i čija je vrijednost 210 milijuna eura.

Po njegovim riječima, ugovor o zajmu između BiH i EBRD-a će omogućiti izgradnju novih 14 kilometara dionice autoceste na koridoru 5C sa dvije dvostruke trake. Dionica počinje na mostu preko rijeke Bosne južno od petlje Rudanka u Republici Srpskoj na sjeveru, a nastavlja se prema jugu, obilazi grad Doboj, ka Federaciji BiH preko Usore do Medakova. 

Sredstva od 210 milijuna eura bit će alocirana na Federaciju BiH, odnosno JP ”Autoceste FBiH” u iznosu 60 milijuna eura i na Republiku Srpsku, odnosno JP ”Autoputevi RS” u iznosu 150 milijuna eura.

Bevanda je kazao da je novac je raspoređen u skladu s projektom, konfiguracijom terena i potrebnim ulaganjima na terenu što je sukladno procedurama ispregovaranim sa EBRD-om, nadležnim entiteskim ministarstvima i na kraju Ministarstvom financija i trezora BiH.

Istaknuo je da su uvjeti zajma povoljni uz rok otplate 15 godina, uključujući tri godine grace razdoblja na otplatu glavnice, a otplata je u 24 jednake polugodišne rate.

- Nadamo se da će odgovorni u javnim poduzećima poduzeti sve korake da što prije krenu u realizaciju ovog projekta i da ćemo u predviđenom roku, do kraja 2022. godine, imati novih 14 kilometara autoceste na koridoru Vc - naveo je ministar Bevnda.

Predsjednik Europske banke za obnovu i razvoj Suma Čakrabarti je kazao da se tijekom ove konferencije dogodilo mnogo dobrih stvari uključujući potpisivanje ugovora između EBRD-a i BiH.

Po njegovim riječima, posljednjih 36 sati su razgovarali, pregovarali, kako bi omogućili da se dogodi ova ceremonija potpisivanja.

- Mislim da je ovo samo još jedan dokaz odličnog odnosa BiH i EBRD-a. Svi smo svjesni važnosti potpisivanja ovog ugovora - naveo je Čakrabarti.

Dodao je da izuzetno sretan što je imao priliku potpisati ovaj „zaista ključni projekt i to tijekom godišnje konferencije“.

- Ovim potpisivanjem osigurat ćemo dodatnih 210 milijuna eura, čime će ukupan iznos odobrenih sredstava za Koridor Vc u BiH biti veći od 800 milijuna eura. Ovo pokazuje i našu predanost i daljnje napore ka izgradnji infrastrukture u ovoj zemlji i daljnjem razvoju - naglasio je Čakrabarti.

Ocijenio je da ovo potpisivanje danas predstavlja jedan od ključnih koraka naprijed kada je u pitanju razvoj ovog infrastrukturalnog projekta.

Kazao je da povezivanje BiH s regijom i tržištima u EU, kroz stvaranje ove fizičke infrastrukture, ali i podržavanje primjene europskih standarda i propisa, predstavlja prioritet za ovu zemlju, „ali također i za nas u EBRD-u i naše partnere - Europsku komisiju i Europsku investicijsku baku“.

- Potpisujući ovaj ugovor u vrijednosti od 210 milijuna eura, potpisujemo ono što za nas predstavlja ključni dio investicija za ovu godinu. Ovim ćemo dostići rekordan iznos od 400 milijuna eura, što je dvostruko veći iznos nego što smo ranije imali - istaknuo je Čakrabarti.

Doda je da ovo pokazuje i svim ostalim investitorima zašto EBRD ovdje investira.

- Stojim rame uz rame uz BiH, predani smo daljnjem radu s vama, dok vaša zemlja poduzima ozbiljne napore kako bi izgradila bolje gospodarstvo za sve građane ove zemlje - poručio je Čakrabarti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?