Estetske operacije u BiH

Za mladolikost dižu kredite, prodaju zlato, ali i grobna mjesta čak!

14.09.2015.
u 06:15

Estetska kirurgija nikada nije bila popularnija. Sve je više onih koji u potrazi za eliksirom mladosti stavljaju svoja tijela pod nož. Osim volje za uljepšanjem, pacijenti trebaju imati i novac, pa mnogi posežu i za alternativnim izvorima financiranja, sve kako bi uspjeli platiti željenu estetsku operaciju.

Rasprodaju sve

Često se događa da pacijenti prodaju obiteljski nakit, zemljišta, zadužuju se u banci kako bi platili ove usluge.

Tako, kako donosi srbijanski "Blic", jedna starija gospođa iz Beograda je kako bi zategnula lice, skinula višak sala s trbuha i uklonila podočnjake prodala ni manje ni više nego - svoje grobno mjesto.

- Imali smo pacijenticu od 70 godina iz Beograda koja je igrala tango i sa svojim partnerom išla na natjecanja. Kada je došla kod nas želeći se uljepšati, rekla nam je kako je došla do novca tako što je prodala obiteljsku grobnicu.

"Baš me briga gdje ću leći kad umrem, hoću sada da mi lice bude zategnuto i da i dalje budem lijepa, objasnila je, ispričao je plastični kirurg dr. Milan Colić nedavno za "Blic". Takvo nešto dramatično i nisu baš imali plastični kirurzi u BiH, iako ističu kako žene za ljepotu žele dati gotovo sve.

Kako nam je kazao prim. dr. Alemko Čvorak, specijalist plastične i rekonstruktivne kirurgije iz Centra za estetsku kirurgiju "Naša mala klinika" u Sarajevu, ovaj centar je osposobio i kreditnu liniju preko Reiffeisen banke kako bi njihovi pacijenti mogli dobiti operacije na kredit. - I znam često da, pogotovo mlađe osobe koje nisu u mogućnosti sebi priuštiti, posljednji novac posude, kako bi uradili estetsku operaciju, kazao nam je dr. Čvorak dodavši kako je ovaj tzv. čarobni kredit kod njih do sada u kratko vrijeme iskoristilo 10-15 osoba.

Ovakav kredit je do iznosa 3000 KM na 36 rata koji se izravno ispunjava u ovoj klinici.

U taj iznos ulaze operacije, primjerice, liposukcija grudi, podbratka, prednjeg trbušnog zida, korekcija nosa, transplantacija kose, dermoabrazija i dr. Što se tiče posjećenosti, kazao nam je kako imaju više žena nego muškaraca, a na pitanje koje su najčešće operacije, kaže kako nekada budu sezonske.

- Operacija nosa, ušiju, trbuha, ali su najčešće operacije prsa. Što se tiče operacije prsa, više je povećavanja, a u posljednje vrijeme vrlo često radimo podizanje i smanjivanje prsa, kazao je Čvorak.

Mlađe osobe

Pretežno je riječ o mlađim osobama koje se zanimaju za operacije, ali im žene od 35 do 45 godina dolaze na zatezanje trbuha ili podizanje prsa. - Ne možemo reći da smo na razini zapadne Europe gdje ima više platežne moći stanovništva, ali kod nas je trend estetske kirurgije u porastu, dodao je. I liječnici iz regije tvrde kako im stiže sve više upita pacijenata iz BiH unatoč financijskoj krizi.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije