Završava se moderna prometnica

Za mjesec dana bit će gotovo još 9 kilometara ceste Neum - Stolac

28.12.2020.
u 21:57

Za nešto više od godinu dana bit će završena moderna prometnica koja će spojiti srce Hercegovine s morem, odnosno Stolac s Neumom, piše Večernji list BiH.

Naime, početkom nove godine bit će završeno 26 od ukupno 36 kilometara, dok se asfaltiranje preostalih deset kilometara projekta vrijednog 72 milijuna KM očekuje u veljači 2022. godine. Iz JP Ceste FBiH navode da bi radovi na dionici Stolovi - Drenovac u dužini 8,95 km trebali biti okončani do kraja siječnja 2021. Na ovoj dionici radovi su u završnoj fazi, postavljaju se rubnici, navlači tampon, a nakon čega će uslijediti postavljanje asfaltnog sloja.

Trenutačno se izvode radovi na dionici Broćanac - Prapratnica u dužini tri km i dvije petlje Oskrušnica i Babin Do. Rok završetka tih radova je 1. srpnja 2021.

Nema više izolacije za Neum

Ljetos su ugovoreni te se počelo s realizacijom radova na dionici Hutovo - Cerovica u dužini pet km i Cerovica - Stolovi u dužini 4,95 km, a rok završetka tih radova je 2. veljače 2022. Podsjetimo, u srpnju je u JP Ceste FBiH potpisan ugovor za izgradnju posljednje dionice ceste Stolac - Neum, dionica Hutovo - Cerovica - Stolovi. Vrijednost ugovora je 17,741.355 KM bez PDV-a. Završeni su radovi na dionici Stari Neum - Broćanac u dužini 12 km te dionica Prapratnica - Hutovo u dužini 2,7 km i tunel Žaba dužine 975 m. Završetak ove prometnice, čija je izgradnja započela prije gotovo 35 godina, od velikog je značaja za cijelu Hercegovinu, a posebice za Neum, koji više neće biti prometno izoliran. Naime, stara cesta Neum - Stolac bila je širine tri metra na kojoj se moglo voziti maksimalno 40 kilometara na sat. Nova cesta projektirana je s elementima trase za brzinu 80 kilometara na sat i kraća je za pet kilometara, čime će se vrijeme putovanja od Neuma do Stoca skratiti za više od 50 posto. Cesta će pomoći boljem razvoju turizma kako Neuma tako i Stoca, Mostara...

Trasa prema moru

Podsjetimo, ovaj projekt započeo je prije gotovo 35 godina, međutim, već nakon nekoliko završenih kilometara strojevi su utihnuli, a cesta čekala neka bolja vremena. Ta vremena dočekana su u ožujku 2018. godine kada su, ponajviše zahvaljujući ministru prometa i veza Federacije BiH Denisu Lasiću, teški strojevi ponovno krenuli u probijanje trase prema moru.

Projekt je ukupne vrijednosti 72 milijuna maraka. Sredstva za izgradnju ove ceste dio su programa izgradnje i modernizacije magistralnih cesta u Federaciji BiH u vrijednosti od 173 milijuna maraka. Riječ je o kreditnim sredstvima Svjetske banke, Europske investicijske banke i Europske banke za obnovu i razvoj.•

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?