REKORDAN PRORAČUN

Za mirovine 665 mil. više, ugroženima 90,4 mil., obiteljima 106 milijuna KM...

storyeditor/2023-01-29/majke.jpg
31.01.2023.
u 21:44

Proračun Federacije BiH za 2023. godinu predložen je u iznosu od 6.725,847.563 KM i veći je za 20,1% od proračuna Federacije BiH za 2022. godinu, odnosno za 1,128 milijardi KM

Izaslanici u Domu naroda jednoglasnom su potporom omogućili da FBiH dobije rekordan proračun - "težak" 6,7 milijardi KM. Najviše povećanje odnosi se na tekuće transfere pojedincima za isplatu mirovina po više zakonskih osnova, i to za 665 milijuna KM.

Niz stavki

U sklopu tekućih transfera drugim razinama vlasti i fondovima planiran je novi transfer na ime projekta podrške EU-a BiH u cilju ublažavanja negativnog socioekonomskog utjecaja energetske krize u iznosu od 90,4 mil. KM. Sastoji se iz triju segmenata; pomoći ugroženim kategorijama stanovništva kroz subvencije troškova grijanja, kroz pomoć u projektima energetske učinkovitosti te pomoći malim i srednjim poduzećima kroz projekte energetske učinkovitosti. Povećane su i subvencije privatnim poduzećima i poduzetnicima, među kojima su i poticaji za poljoprivredu koji su planirani u iznosu od 160 mil. KM i za 54 mil. KM su viši od iznosa lani. Za 10,5 mil. KM uvećana je i stavka za provođenje Zakona o potpori obiteljima s djecom i roditeljima njegovateljima u FBiH, za koju je planirano 28 mil. KM. Transfer za osobe s invaliditetom, neratne invalide uvećan je za 18 milijuna i iznosi 160 mil. KM. Za 56 mil. KM u odnosu na 2022. povećan je i iznos nužan za provedbu Zakona o potpori obiteljima s djecom u FBiH i za to je predviđeno 106 mil. KM. Uz ostalo, povećana su i dva tekuća transfera na razdjelu Federalnog ministarstva zdravstva, jedan prema Zavodu za zdravstveno osiguranje i reosiguranje FBiH, koji je planiran u iznosu od 33,5 mil. KM, što je povećanje za 5 mil. KM, dok je drugi u iznosu od 10 milijuna KM planiran za provedbu Zakona o biomedicinski potpomognutoj oplodnji. Povećanje je planirano i na razdjelu Federalnog ministarstva za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata kroz izdvajanja financijskih sredstava za isplate mirovina ostvarenih po osnovi Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja u iznosu od 22,2 mil. KM i invalidnine za 6,3 mil. KM. Predviđena je podrška i Željeznicama FBiH te zračnim lukama Mostar, Tuzla i Bihać. Usvajanje 50 amandmana HDZ-a i stranaka "osmorke" potvrdilo je da parlamentarna većina u FBiH funkcionira. Amandmanima je zatraženo da se planiranih 30 mil. KM za sanaciju zgrada Vlade FBiH u Sarajevu i Mostaru ("Staklena banka") prenamijeni u druge svrhe; 4,6 mil. KM za izgradnju autocesta, brzih cesta, magistralnih i drugih cesta, čime bi ukupan iznos za tu namjenu bio 147,6 mil. KM. Četiri mil. KM preusmjerena su za MUP FBiH. Obrazloženo je to potrebom za izgradnju edukacijsko-obučnog kompleksa MUP-a ZHŽ-a.

Zdravstvo

Iznos od 300.000 KM predviđen je za Hrvatsku akademiju za znanost i umjetnost (HAZU) u BiH u Mostaru, čije financiranje nije bilo planirano proračunom FBiH. Isti je iznos amandmanima osiguran i za Bošnjačku akademiju nauka i umjetnosti (BANU), kao i za Akademiju nauka i umjetnosti BiH (ANU BiH). Dva milijuna KM idu za izgradnju sportske dvorane i drugih sportskih građevina u Mostaru koje Grad ne može samostalno financirati. Sedam milijuna KM prenamijenjeno je za završetak izgradnje Klinike za dječje bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar. Iznos od 12,8 mil. KM bit će utrošen za nabavu udžbenika za učenike osnovnih škola od 1. do 5. razreda, 4,5 mil. KM za izradu glavnog projekta za modernizaciju magistralne ceste Sarajevo - Tuzla, 200.000 KM za nabavu HPV cjepiva kojim se smanjuje rizik od raka grlića maternice. Cjepivo je dosad bilo dostupno samo u SŽ-u. Zahvaljujući amandmanima koje je podnijela zastupnica Lidija Bradara, s 2 mil. KM bit će financiran dovršetak izgradnje Doma zdravlja u Kiseljaku te zgrade Srednje škole Novi Travnik. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije