zarađuju od rukotvorina

Za izradu rukotvorina važno je puno ljubavi i truda te strpljenja. kadA se tome pridoda i kreativnost, nastaju nevjerojatne stvari

12.01.2019.
u 18:00

Hladna je zimska noć. Temperature u Hercegovini spustile su se ispod nule, dok su u Bosni debelo ispod. Ima ljudi koji nemaju stalan posao, međutim, njima ovakvo vrijeme ne znači ništa. Ako ispred kuće bude i pola metra ili metar snijega, oni će raditi. Njihove vrijedne ruke stvarat će novu vrijednost. Bave se rukotvorinama, poslom koji se, kako kažu, radi i dan i noć, piše Večernji list BiH. 

Pletene papuče

- Praktički, ovo je jedan obiteljski hobi, radila ga je moja majka, a sad se i ja njime bavim. Pletem i heklam. Zahvaljujući društvenim mrežama danas se od toga može i zaraditi - govori nam žena iz ZHŽ-a koja pletene papuče prodaje za 7 KM. Kaže da cijene variraju, da se u nekim dijelovima zemlje one mogu naći za 5, a negdje i za 10 KM. U oglasniku “Olx” daju se i akcijske cijene tako se za 4 para pletenih čarapa plati 20 KM, dok je pojedinačna cijena 6 KM. Rukotvorine su i umjetnost. To najbolje zna Ivana koju smo pronašli na društvenim mrežama, a koja šije haljine. Već sad ima 40-ak naručenih za nadolazeću sezonu maturalnih zabava. Cijene se kod nje kreću od 50 do 200 KM. Osim pletenja i šivanja, vrijedne ruke rade i goblene. Nalazimo niz onih koji se prodaju za 30, ali i za 300 te 1300 KM.

Povijest Vilerovih goblena

Sugovornica kojoj smo se javili otkriva nam da je potrebno po 20 dana za izradu goblena i da ih ne prodaje jeftino. Radi ono što voli, a kad se proda, dobro se proda. Budući da radi Vilerove goblene, govori nam i u čemu je tajna. - Godine 1893. Nijemac Viler u Berlinu je počeo raditi s posteljinom, a kupci su imali mogućnost da po svojoj želji naruče motive za vez. Ubrzo su se navukli na te goblene ne samo Nijemci nego i drugi. Tvornica mu je u II. svjetskom ratu uništena, ali je sve ostalo sačuvano jer je zazidao sheme izrade goblena u zid - govori nam žena. Izrađuju se i krunice, a tvrtke koje ih plasiraju dalje imaju proizvođače diljem Hercegovine kojima daju materijal, a ovi im vraćaju gotov proizvod. Za jednu krunicu plati se od pola KM i više. I za kraj, spomenut ćemo izradu drvenih škrinja i košara koje se kasnije ukrašavaju slikama, natpisima... Ideja ne nedostaje. Samo treba početi i ne odustati.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?