Nikada jednostavniji način za glasovanje, potrebna je registracija

Za izbore se prijavilo 55.000 birača izvan zemlje, prednjače Bošnjaci

12.07.2022.
u 21:50

Kako se približava 19. srpnja u 24 sata, što je zadnji rok za prijavu obrazaca osoba izvan zemlje za glasovanje, tako i dodatno raste zanimanje za glasovanje na izborima

Ulazi se u posljednji tjedan kada će biračima izvan zemlje biti moguće prijaviti se za glasovanje na općim izborima zakazanima za listopad ove godine, a prema neslužbenim informacijama, najbolji posao odradila je bošnjačka dijaspora koja je s aktivistima i strankama iz Sarajeva uspjela motivirati značajan broj birača koji će sudjelovati u izbornom procesu, piše Večernji list BiH.

Povećano zanimanje

Kako se približava 19. srpnja u 24 sata, što je zadnji rok za prijavu obrazaca osoba izvan zemlje za glasovanje, tako i dodatno raste zanimanje za glasovanje na izborima.

Prema informacijama koje smo dobili iz Središnjeg izbornog povjerenstva, za glasovanje izvan zemlje prijavilo se uglavnom elektronički oko 55.000 birača, što je mnogo bolji rezultat nego što je bio prije 20-ak dana, kada se tek oko 17.500 birača odlučilo registrirati kako bi mogli sudjelovati na općim izborima. U posljednjih tjedan dana taj će se broj dodatno i vjerojatno još značajnije uvećati. Prema ocjenama iz SIP-a, dijaspora nije imala većih zamjerki na novi sustav prijavljivanja kako bi mogla glasovati i ove godine na izborima. To je ujedno preduvjet kako bi osoba mogla sudjelovati u ovome procesu.

Prijave za glasovanje izvan BiH dostavljaju se samo elektronički preko portala e-Izbori dostupnog na web-stranici Središnjeg izbornog povjerenstva BiH ili telefaksom na sljedeće brojeve: +387 33/251-333 i +387/33 251-334. Državljanin BiH koji je upisan u središnji birački popis, kako bi podnio zahtjev za glasovanje izvan BiH elektronički, putem portala, nužno je da otvori korisnički nalog na e-Izbori na poveznici https://eizbori.izbori.ba/ te ispuni tražene potvrde, prihvati postavljene uvjete i pristane na uvjete korištenja, pravila privatnosti i obradu podataka od SIP-a BiH, nakon čega unosi sljedeće podatke: ime i prezime te jedinstveni matični broj JMB, svoju e-adresu te broj telefona. Nakon unosa podataka provodi se automatska provjera. U slučaju da postoji problem, iz SIP-a će pomoći podnositelju pravilno se registrirati.

Za one koji se uspiju registrirati sljedeći korak je podnošenje prijave za glasovanje izvan BiH. Tada se u aplikaciju na obrascu upisuju sljedeći podaci: jedinstveni matični broj (JMB), ime i prezime, zatim ime jednog roditelja, spol, datum rođenja, status u kojem osoba boravi u inozemstvu, privremeni boravak ili izbjegla osoba, način glasovanja (glasovanje poštom ili u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH). Zatim se navode država i grad u kojem se nalazi DKP BiH, adresa boravka u inozemstvu, grad boravka u inozemstvu, poštanski broj, kontakt telefon u inozemstvu, entitetska opcija za birače iz Distrikta Brčko BiH, datum podnošenja prijave. Nakon toga, kako bi prijava birača za glasovanje izvan BiH bila potpuna, birač je dužan pojedinačno priložiti (učitati) putem aplikacije za upis birača izvan BiH fotografirane, skenirane ili u drugom pogodnom elektroničkom formatu obrađene dokumente kao dokaz o identitetu, dokaz o točnoj adresi u inozemstvu za birače koji glasuju poštom i vlastoručno potpisan prijavni obrazac.

Kod skeniranih ili fotografiranih dokumenata mora se to napraviti s obiju strana, bilo da je u pitanju osobna iskaznica BiH, putovnica BiH ili pak vozačka dozvola BiH. Izbjeglice, pak, uz dokaz o identitetu, mogu priložiti presliku važeće isprave s fotografijom, izdane od zemlje domaćina ili pak izbjeglički karton izdan od zemlje domaćina ili druge međunarodne organizacije.

Do sredine kolovoza

Nakon toga SIP će obraditi sve prijave te, nakon što se otisnu glasački materijali, uputit će ih biračima prijavljenim izvan zemlje na njihove adrese. Ljudi iz dijaspore će mnogo ranije, čak mjesec i pol, dobiti prve glasačke pakete. Prema najavama, do 20. kolovoza na svaku destinaciju u svijetu, gdje su se prijavili birači iz BiH, bit će dostavljeni glasački paketi.

Ključne riječi

Komentara 1

LO
lokve
08:19 13.07.2022.

što će ove godine da se glasa, neka hvala Bogu.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?