borba za prava ili priprema za izbore?

Za ispunjenje sindikalnih zahtjeva u HNŽ-u potrebno više od 100 milijuna maraka

08.05.2018.
u 14:00

- U srednjim školama u Hercegovačko-neretvanskoj županiji održan je štrajk upozorenja. Štrajk je održan za vrijeme prvog školskog sata, a bit će održan i u drugoj smjeni. Kako nam je rečeno s terena, sve škole su sudjelovale u štrajku - rekao je Josip Milić, predsjednik Sindikata srednjih škola HNŽ-a za Bljesak.info.

Milić je rekao kako prosvjetari traže da se do kraja svibnja 2018. isplate pravomoćne presude iz 2013. te da se prekine s praksom primanja djelatnika do 15. srpnja. Također traže da se potpiše okvirni sporazum o zbrinjavanju tehnološkog viška i da se isplata rodiljskog dopusta vrati na 100% i plaće povećaju za 15%. Tako je još jedna sindikat, nakon zdravstvenih djelatnika i liječnika, pokucao na vrata Vlade HNŽ-a. Za razliku od medicinara koji čekaju 10 godina na povećanje plaća, pitanje je koliko zahtjevi prosvjetara imaju uporišta.

Prosvjeti 82 milijuna maraka

- Za prosvjetu ova županija odvaja 82 milijuna maraka na godišnjoj razini, što je više od trećine županijskoga proračuna. U skladu s proračunskim mogućnostima isplaćujemo sudske presude, ugovore o stalnom radnom odnosu dobilo je više od 100 prosvjetara. Riješili smo pitanje tehnološkog viška, koristimo sredstva iz projekta energetske učinkovitosti i obnavljamo škole u županiji. Ako nakon svega navedenoga dobivamo prijetnje štrajkom, onda se logično postavlja pitanje je li u pozadini priče borba za sindikalna pitanja ili se u štrajk ide iz političkih motiva - rekli su jučer za Večernji list u Vladi HNŽ-a.

Županijska vlada u Mostaru trenutačno pregovara i sa sindikatima medicinskih djelatnika, a kako su nam rekli, i tu su se susreli s određenim problemima.

Liječnici traže 30 posto više

- Liječnicima smo ponudili povećanje plaće od 15% i daljnji rast u iduće tri godine, ali oni su to odbili i traže povećanje od 30%. Jedan sindikat zdravstvenih djelatnika je napustio pregovore, drugi bi potpisali kolektivni ugovor, ali ne mogu bez njih. Kada bi Vlada HNŽ-a pristala na sve zahtjeve sindikata, trebalo bi nam dodatnih više od 100 milijuna maraka na godišnjoj razini. Brojke su jasne, ali ih očito sindikati ne vide. Zbog toga se opravdano budi sumnja kako iza nekih sindikalnih priča ima političke pozadine. Izborna je godina i ono što dio sindikata trenutačno radi je na tragu stavova koje iznose CCI i SDP. Malo tko vjeruje da se radi o slučajnosti - zaključili su naši sugovornici iz Vlade HNŽ-a.

Dodaju kako nastavljaju dijalog sa sindikatima te kako se nadaju da će uskoro biti zauzete realne pozicije.

- Nitko ne može osigurati dodatnih 100 milijuna maraka za ove potrebe. I nema tih ušteda kojima bi osigurali ova sredstva. Zdravstvenim djelatnicima se nudi povećanje plaće sada i daljnji rast u iduće tri godine, što se uklapa u realne proračunske mogućnosti. Sindikat prosvjete je prije dva mjeseca hvalio Vladu HNŽ-a, a danas najavljuje prosvjede. Veliko je pitanje što ih je nagnalo da promjene drastično svoje stavove u tako kratkom vremenu - zaključili su u Vladi HNŽ-a u izjavi za Večernji list. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?