Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Za Caritas prioritet skrb o osobama s invaliditetom i mentalnim teškoćama

02. prosinca 2019. u 13:35 0 komentara 41 prikaza

U Sarajevu je održan nacionalni forum “Socijalna inkluzija osoba s invaliditetom i osoba s mentalnim poteškoćama” u sklopu regionalnog projekta Societes koji financira EU.

Socijalne usluge

Cilj je osnažiti mrežu i udruge civilnog društva za sudjelovanje u javnoj raspravi i dijalogu s vlastima povećavajući njihovu stručnost i znanje kako bi utjecali na procese u donošenju odluka te unaprijedili i promicali politike socijalnog uključivanja, u prvome redu pokretanjem i razvojem socijalnih usluga u zajednici i socijalnog poduzetništva. Forum je okupio više od 100 predstavnika nevladinih organizacija i institucija iz cijele BiH. Prikazan je i dokumentarni film “U potrazi za inkluzijom” o stavovima društva kada su u pitanju osobe s invaliditetom i mentalnim poteškoćama te prikazuje borbu organizacija civilnog društva za njihova prava. U filmu su prikazani korisnici udruga iz BiH, Albanije i Srbije te njihov svakodnevni život i aktivnosti u korisničkim udrugama i dnevnim centrima. Uime mreže Caritasa mons. Tomo Knežević, ravnatelj Caritas BiH, istaknuo je kako su osobe s invaliditetom najugroženija i najisključenija skupina našeg društva. - Svakodnevica ove populacije ispunjena je preprekama i diskriminacijom u različitim sferama društvenog života. Stoga je za nas u Caritasu skrb za i jačanje osoba s invaliditetom i mentalnim poteškoćama jedan od prioriteta. To smo dokazali odgovornim djelovanjem u projektu Societes, ali i drugima koje Caritas BiH provodi za osobe s invaliditetom - istaknuo je Knežević. Voditelj projekta za BiH Miroslav Valenta predstavio je projektne rezultate podsjetivši kako u provedbi projekta sudjeluje sedam nacionalnih Caritasa - Albanije, BiH, Bugarske, Crne Gore, Italije, Kosova i Srbije s devet partnerskih organizacija.

Brojne aktivnosti

Istaknuo je i kako je, osim velikog broja aktivnosti, dodjeljivanjem grantova u vrijednosti od 450.000 eura pružena potpora za 25 udruga, organizacija, inicijativa, od kojih šest iz BiH te tako omogućeno osnaživanje više od 700 korisnika zbog koji se projekt i provodi. 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.