Vijeće ministara BiH

Za borbu protiv Covida-19 u BiH, 20 milijuna dolara pozajmice od IBRD-a

07.04.2020.
u 15:43

Vijeće ministara BiH usvojilo je Inicijativu Ministarstva financija i trezora i imenovalo delegaciju za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma o pozajmici između Bosne i Hercegovine i Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) za Projekt hitne podrške na pojavu Covida - 19 u BiH, vrijedan 20 milijuna američkih dolara.
Ovo je novi financijski instrument na hitnoj osnovi, koji će omogućiti širok dijapazon podrške, uključujući napore na jačanju praćenja bolesti, podsticanje intervencija u javnom zdravstvu i rad sa privatnim sektorom na reduciranju utjecaja na ekonomiju.
Riječ je o podršci oblastima koje, između ostalog, uključuju medicinski materijal i opremu, komplete za testiranje, bolničku opremu, gradnju zdravstvenih objekata za hitnu medicinsku pomoć, uklanjanje medicinskog otpada, kao i podršci socijalnim primanjima.

Novac iz IPA 2018 – 2020 preusmjeriti za odgovor na Covid-19 i migracije 

Vijeće ministara dalo je suglasnost za preusmjeravanje sredstava iz državnih programa IPA 2018, IPA 2019 i IPA 2020 za Bosnu i Hercegovinu za potrebe odgovora na Covid - 19 i za migrantsku krizu, kako je to predložila Delegacija EU u Bosni i Hercegovini.
Direkcija za europske integracije, odnosno državni koordinator za IPA-u II  odmah će izvijestiti Delegaciju EU u Bosni i Hercegovini o prihvatanju predloženih preusmjeravanja IPA-e 2018, 2019 i 2020  kao pomoć za odgovor na Covid - 19, te za migrantsku krizu. 
Iz IPA-e 2018 nisu iskorištena dva milijuna eura, koja se mogu preusmjeriti za ugovor sa Agencijom za medicinska sredstva i opremu UN za odgovor na Covid - 19, dok će 10 milijuna eura biti preusmjereno za podršku migraciji. 
Istovremeno će iz IPA-e 2019 i 2020 biti osigurano 14 milijuna eura za podršku malim i srednjim poduzećima, a oblast trgovine biće podržana sa četiri milijuna eura. 
Za 18 milijuna eura biće povećan iznos za Opći instrument za europske integracije koji se može koristiti za hitnu podršku za Covid - 19.  
Na ovaj način se  omogućava Bosni i Hercegovini da sredstva budu brzo dostupna 
za odgovor na epidemiju Covida - 19, te za migracije. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije