Dan zdravlja u Neumu

Za 65 žena s područja Neuma omogućen besplatni mamografskih pregled, mjerenje tlaka, šećera...

20.11.2017.
u 15:21

U ponedjeljak, 20. 11.2017., u Neumu je održan Dan zdravlja, u sklopu kojeg je 65 žena s područja općine Neum omogućen besplatni mamografskih pregled, mjerenje tlaka, šećera iz krvi i edukativno predavanje. Mobilni mamograf bio je lociran ispred Doma zdravlja Neum, dok su se predavanje i mjerenje tlaka i šećera odvijale u prostorijama Doma zdravlja. 

Uvijet za pregled bila je blagovremena prijava, te su prednost imale žene sa navršenih 40 godina i dalje, bez prethodnih onkoloških liječenja, tj. pregled nije bio namjenjen pacijentima kojima je već prije dijagnosticiran karcinom dojke.

Dan zdravlja u Neumu se provodi u okviru projekta “Osnaživanje zdravlja žena u BiH” podržanom od JDC/Susan G.Komen , udruga “Novi Pogled” Mostar u suradnji s OO Zajednicom žena HDZ BIH "Kraljica Katarina Kosača" Neum.

Pregledi su rezultat Race for the Cure-Šetnje/trke za ozdravljenje koja se svake godine održava početkom desetog mjeseca u Sarajevu. Cilj projketa “Osnaživanje zdravlja žena u B iH” je izmedju ostalog i podizanje svijesti o važnosti redovitih pregleda i preventivnih mjera, kako bi se što ranije dijagnosticirao i tretirao karcinom dojke.

„Karcinom dojke je i dalje tabu tema u našem društvu, i naše iskustvo govori da žene i dalje treba osvještavati i educirati. Zanimljivo je da je većini žena koje su se danas naručile u Neumu - ovo prvi mamografski pregled. No, i današnji odaziv i velika zainteresiranost žena u Neumu, tako i u drugim mjestima, pokazuje da bi žene radile češće pregled da im je dostupan. „ – kazala je Nela Hasić,
regionalna direktorica WHEP-a(program osnaživanja zdravlja žena).

Maja Memić, predsjednica udruge „Novi pogled“ preporučila je svim oboljelim ženama da se jave u udrugu. „Osim stručne pomoći i podrške koja se dobije u udruzi, u grupama je također i lakše komunicirati i ispoljiti emocije. Rak treba liječiti i psihički i fizički.“ – poručila je gđa Memić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije