Roditelji ispunjavali anketu o poskupljenju

Za 2800 djece u Sarajevu vrtić poskupio 20 KM

ffff
17.04.2015.
u 09:01

Nakon poskupljenja električne energije svjedoci smo kako su se svakodnevno malo-pomalo povećavale i cijene hrane, naftnih prerađevina, ali i ostalih usluga koje su od velikog značaja za stanovnike, ne samo većeg entiteta nego i cijele BiH.

Podizanje cijena

Jedan od udara na kućni proračun je i podizanje cijena vrtića, što roditeljima u financijskoj krizi koja vlada u zemlji stvara dodatne troškove. Prema statistički podacima Agencije za statistiku BiH, prosječna cijena vrtića u BiH iznosila je 165,9 KM. U prosincu prošle godine prosječna cijena bila je 164 KM, dok je u travnju prošle godine cijena vrtića iznosila 163 KM. Prema njihovim statistikama, cijena vrtića u prosjeku je prije pet godina na području BiH bila manja i za 20-ak KM. Roditelji čija djeca pohađaju neki od javnih vrtića “Djeca Sarajeva” mogli su se proteklih dana pismeno izjasniti o tome slažu li se s poskupljenjem boravka mališana u vrtićima ili se protive takvoj odluci uprave, piše bh. novinska agencija Patria. Roditelji trenutačno za cjelodnevni boravak mališana u nekom od javnih vrtića u Sarajevu plaćaju 140 KM, no cijena će uskoro biti povećana na 160 KM. Neslužbeno, iz vrtića “Djeca Sarajeva” objašnjavaju kako su proteklih godina porasli troškovi režija, što je opteretilo poslovanje ove javne ustanove, pa je povećanje cijene boravka u vrtićima neophodno.

Prehrana mališana

Također, od 20 KM koje će roditelji ubuduće više izdvajati za boravak mališana u vrtićima, bit će obogaćena i prehrana mališana. Bez obzira na povećanje cijena, boravak u javnim vrtićima “Djeca Sarajeva” i dalje je jeftiniji od boravka u privatnim vrtićima, gdje se cijene kreću i do 300 KM za mjesec. Javne vrtiće “Djeca Sarajeva” trenutačno pohađa oko 2800 mališana, piše NAP. Inače, u SŽ-u je od rujna 2014. do siječnja 2015.institucionalnim predškolskim odgojem i obrazovanjem bilo obuhvaćeno 7321 dijete dobi od 0 mjeseci do polaska u školu koji su organizirani u dobnim i mješovitim odgojnim skupinama, ukupno 283 skupine. Mnogi roditelji strahuju kako je ovo samo jedno u nizu poskupljenja, te kako će za sobom povući lančanu reakciju podizanja cijena namirnica.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije