nužna gradnja nove akumulacije

Za 10 godina upola manje obnovljivih izvora vode u BiH

voda
04.06.2019.
u 18:45

Agencija za statistiku BiH objavila je analizu koja prikazuje procjenu stanja obnovljivih vodnih resursa Bosne i Hercegovine, kao i niza vezanih parametara, kao što su oborine, evapotranspiracija - složeni proces sastavljen od gubitka vode kroz atmosfersko isparavanje i isparivog gubitka vode kroz životne procese biljaka, dotjecaj i otjecaj voda na godišnjoj razini.

Kontinuirane aktivnosti

Prema navedenoj analizi, procijenjena količina oborina u BiH s 44,019 milijardi kubičnih metara 2000. godine povećana je na 58,935 milijardi kubičnih metara u prošloj godini, dok je unutarnji protjecaj voda u istom razdoblju povećan s 19,732 milijarde kubičnih metara na 23,29 milijardi m3. Procijenjeni obnovljivi vodni resursi BiH iznosili su 21,73 milijarde m3 u 2000. godini, dok su lani dostignuli razinu od 25,29 milijardi m3.

Najveća procijenjena razina obnovljivih vodnih resursa zabilježena je 2010. godine i iznosila je 53,9 milijardi m3, dvostruko više nego prošle godine, dok je 2014. godine iznosila 50,7 milijardi m3. U proteklih 18 godina smanjen je procijenjeni otjecaj površinskih i podzemnih voda prema susjednim zemljama s 28,3 milijarde m3 u 2000. godini na 25,22 milijarde u prošloj godini. Istodobno, povećan je otjecaj površinskih i podzemnih voda prema moru sa 7,16 milijardi m3 u 2000. godini na 10,27 milijardi metara kubičnih prošle godine. Analiza u kojoj su sadržani navedeni podaci rezultat je kontinuiranih aktivnosti Agencije za statistiku BiH, potrebe i obveze Bosne i Hercegovine za međunarodnim izvješćivanjem prema Europskom statističkom uredu (EUROSTAT), UN-u, kao i ostalim međunarodnim i domaćim korisnicima statističkih podataka o vodama.

Stvarati zalihe

Položaj Bosne i Hercegovine, kada je riječ o resursima, odnosno samim vodnim potencijalima, izniman je. Međutim, postoje brojne barijere za korištenje ovog veoma važnog resursa te primjerenu i održivu eksploataciju. Mora se pristupiti holistički i kreirati takvo tržište koje bi bilo izvozno orijentirano u svakom pogledu nakon što se zadovolje vlastite potrebe. Voda je resurs koji bi Bosnu i Hercegovinu trebao staviti u povlašten položaj u odnosu na regiju, ali i šire. ​Vodni resursi mogu se višestruko iskoristiti kako za prehrambene djelatnosti, tako i kasnije za proizvodnju električne energije, navodnjavanje...

Održivo korištenje ovog resursa jamac je dugoročnog razvoja. Stručnjak za klimatologiju i vode Željko Majstorović savjetuje kako je vrijeme početi savjesno se odnositi prema vodnim resursima, odnosno početi sustavno prikupljanje zaliha vode jer mnogo te dragocjene tvari nekontrolirano otječe. Ne ostaje nam ništa drugo nego sakupljati vodu u razdobljima kada je ima i čuvati za razdoblja kada je nema. Potrebno je u te svrhe graditi nove akumulacije vode jer činjenica je da se vodni potencijali kod nas koriste u vrlo malom postotku u odnosu na mogućnosti. Puno vode našim rijekama otječe neiskorišteno, konstatira Željko Majstorović. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije