Patron crkve Sv. Vinka

Vukšić: Nikad nam se neće vjerovati, ako ne budemo svjedočili ljubav i dobrotu

KT
27.09.2020.
u 20:30

Sestre milosrdnice, zajedno s vjerujućim pukom, proslavile su 27. rujna blagdan svoga utemeljitelja i patron crkve Sv. Vinka u Sarajevu. Sveto misno slavlje tom prigodom predvodio je vrhbosanski nadbiskup koadjutor mons. Tomo Vukšič.

U suslavlju s biskupom Vukšićem bilo je šest svećenika, a sudjelovalo je 20-ak redovnica različitih družbi koje djeluju u glavnom gradu BiH, na čelu s provincijalnom glavaricom sestara milosrdnica s. Julijanom Djaković, piše Nedjelja.ba. 

U prigodnoj propovijedi nadbiskup Tomo najprije podsjetio kako je prije 560 godina, 27. rujna 1660., u 80-oj godini života i 61-oj svećeništva, u Parizu na glasu svetosti preminuo francuski svećenik Vincent de Paul (hrv. Vinko Paulski) kojega je Crkva proglasila blaženim 1729., a svecem 1737. te je zaštitnik siromaha, bolesnika, socijalnih i karitativnih djelatnika, zatvorenika i zatvorskih službenika.

Uz ostalo, istaknuo je da ovaj svetac i danas progovara i djeluje preko svojih duhovnih sinova (redovnika lazarista) i kćeri (sestara milosrdnica) kojima će se sljedeće godine napuniti 150 ljeta otkako su došle u Bosnu i Hercegovinu.

"U svom konkretnom djelovanju i razmišljanju Sv. Vinko se vodio kristocentričnim čovjekoljubljem s nakanom i ciljem da on u sebi samome, ali i svaki kršćanin u sebi također, ostvari sličnost s Kristovim čovještvom kao dinamičkim načelom misionarskoga djelovanja", pojasnio je nadbiskup Vukšić dodavši kako su već davno Sv. Vinka nazvali "karitativnim genijem, koji je u svakom potrebitom bratu i sestri vidio Isusa Krista koji treba pomoć".

Zahvalivši sestrama milosrdnicama "za sve primjere dostojnih Vinkovih sljedbenica", napomenuo je kako se njihov utemeljitelj zauzimao za odgoj i izobrazbu dobrih, pobožnih i ustrajnih svećenika te citirao jednu njegovu misao: „Nije sve u tomu da se dadne juha i kruh. To mogu činiti i bogataši… Ne vjeruje se nekoj osobi zato što je vrlo mudra, nego jer ju smatramo dobrom i volimo je. Nikad nam se neće vjerovati, ako ne budemo svjedočili ljubav i dobrotu prema onima za koje želimo da u nas imaju povjerenja.“

Uz čestitku sestrama na 560. obljetnici rođenja Sv. Vinka za nebo i zahvalu za stoljeće i pol služenja u ovom dijelu Crkve Kristove, propovijed je završio molitvom ovom Božje ugodniku.

Na kraju mise riječi zahvale i dobrodošlice u ime sestara i odsutnoga rektora crkve Sv. Vinka preč. Mladena Kalfića, izrekao je vlč. Josip Vajdner, urednik Katoličkoga tjednika, koji radnim danom s ovom zajednicom slavi euharistiju.

Inače, sestre milosrdnice za svoj su se patron pripremale trodnevnicom koje su predvodili: p. Anto Topić, vlč. Marin Babić i fra Miro Relota.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?