Doktori upozoravaju: Ovu hranu morate jesti ako živite u gradu sa zagađenim zrakom

zagađen zrak
Ilustracija
20.12.2025.
u 20:33

Zavod za javno zdravstvo SŽ objavio je preporuke za prehranu tijekom zimskih mjeseci u urbanim sredinama s povišenim koncentracijama onečišćujućih tvari u zraku. 

Među namirnicama koje se preporučuju nalaze se kupus, brokula, špinat, paprika, citrusi, kivi, jabuke, kao i orašasti plodovi i sjemenke, piše nova.rs.

Tijekom zimskih mjeseci stanovnici gradskih sredina vrlo su često izloženi povišenim koncentracijama onečišćujućih tvari u zraku, što nepovoljno utječe prije svega na dišni i kardiovaskularni sustav, ali i na opće zdravlje.

Uz standardne javnozdravstvene preporuke koje se odnose na sprječavanje ulaska čestica onečišćenog zraka u ljudski organizam, pravilna prehrana ima određenu ulogu u obrani od štetnog utjecaja onečišćenja. Iako prehrana ne može zamijeniti osnovne mjere smanjenja onečišćenja, pravilno odabrane namirnice mogu pridonijeti jačanju obrambenih mehanizama organizma i ublažavanju negativnih učinaka onečišćenog zraka.

Štetni učinci onečišćenja, između ostaloga, očituju se kroz izazivanje oksidativnog stresa, odnosno narušavanje ravnoteže između stvaranja slobodnih radikala i sposobnosti organizma da ih neutralizira putem antioksidativne zaštite.

n1 smog

N1

Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo objavio je preporuke za prehranu tijekom zimskih mjeseci u urbanim sredinama s povišenim koncentracijama onečišćujućih tvari u zraku.

AD

Među namirnicama koje se preporučuju nalaze se kupus, brokula, špinat, paprika, citrusi, kivi, jabuke, kao i orašasti plodovi i sjemenke, piše nova.rs.

Tijekom zimskih mjeseci stanovnici gradskih sredina vrlo su često izloženi povišenim koncentracijama onečišćujućih tvari u zraku, što nepovoljno utječe prije svega na dišni i kardiovaskularni sustav, ali i na opće zdravlje.

Uz standardne javnozdravstvene preporuke koje se odnose na sprječavanje ulaska čestica onečišćenog zraka u ljudski organizam, pravilna prehrana ima određenu ulogu u obrani od štetnog utjecaja onečišćenja. Iako prehrana ne može zamijeniti osnovne mjere smanjenja onečišćenja, pravilno odabrane namirnice mogu pridonijeti jačanju obrambenih mehanizama organizma i ublažavanju negativnih učinaka onečišćenog zraka.

Štetni učinci onečišćenja, između ostaloga, očituju se kroz izazivanje oksidativnog stresa, odnosno narušavanje ravnoteže između stvaranja slobodnih radikala i sposobnosti organizma da ih neutralizira putem antioksidativne zaštite.

U zimskom razdoblju važno je obratiti pozornost i na dovoljan unos vitamina D, čiji je prirodni izvor – sunčeva svjetlost – tada ograničen. Namirnice poput masne ribe, jaja i obogaćenih mliječnih proizvoda mogu pomoći u održavanju odgovarajuće razine ovog vitamina. Uz unos hranom, tijekom zimskih mjeseci preporučuje se i suplementacija provjerenim pripravcima.

Također, dovoljan unos tekućine, ponajprije vode i toplih biljnih čajeva, pridonosi očuvanju vlažnosti sluznice dišnih putova, ispiranju i lakšem izlučivanju štetnih tvari iz organizma. Preporučuje se ograničiti unos industrijski prerađene hrane, kao i namirnica bogatih zasićenim mastima, solju i dodanim šećerima, jer dodatno opterećuju organizam i slabe njegov zaštitni odgovor.

Umjerena, raznolika i redovita prehrana, uz dovoljno kvalitetnog sna i tjelesnu aktivnost u zatvorenom prostoru, predstavlja važan dio brige o zdravlju tijekom zimskih mjeseci u uvjetima onečišćenog zraka. Ovakav način prehrane posebno se preporučuje pušačima, osobama pod stresom te onima sklonima čestim infekcijama.

Zbog toga se preporučuje prehrana bogata antioksidansima, vitaminima i mineralima, kao i nezasićenim masnim kiselinama, karakteristična za mediteranski tip prehrane, koja pomaže u smanjenju oksidativnog stresa izazvanog onečišćujućim tvarima u zraku. Posebnu važnost imaju voće i povrće bogato vitaminima C i E, poput kupusa, brokule, špinata, paprike, citrusa, kivija i jabuka, kao i orašasti plodovi i sjemenke.

Povrće bogato karotenoidima, osobito beta-karotenom, poput mrkve, bundeve, batata, špinata i dinje, također ima povoljan antioksidativni učinak na organizam. Omega-3 masne kiseline, koje se nalaze u plavoj ribi poput sardina, skuše i lososa, kao i u orasima, chia i lanenim sjemenkama, povoljno djeluju na upalne procese u organizmu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije

Kupnja

Pretplata