Popis stanovništva u BiH

Vukosavlje ima 84 posto pismenih stanovnika

Vukosavlje
13.01.2017.
u 10:00

Prije rata u BiH Vukosavlje je bilo dio općina Odžak i Modriča. Poslije potpisivanja Daytonskog sporazuma najveći dio općine Odžak ušao je u sastav Federacije Bosne i Hercegovine. U sastav Republike Srpske ušla su naseljena mjesta iz prijeratne općine Odžak: Gnionica, Jošavica i Srnava te dijelovi naseljenih mjesta: Odžak, Potočani i Vrbovac, a općini su pripojena i naseljena mjesta iz općine Modriča: Jakeš, Pećnik i Modrički Lug. Mjesto Jakeš je poslije Daytonskog sporazuma i srpskog povlačenja iz Odžaka preimenovano u Vukosavlje, a srpske vlasti su također preimenovale Pećnik u Vidikovac, kao i Modrički Lug u Brezik. Područje novostvorene općine bilo je prije rata većinski hrvatsko.

Popis stanovništva u BiH proveden je u razdoblju od 1. do 15. listopada 2013., međutim, zbog nemogućnosti usuglašavanja metodologije obrade prikupljenih podataka, službeni podaci objavljeni su tek potkraj lipnja 2016. godine, odnosno dvije i pol godine nakon provođenja popisa, i to bez suglasnosti RS-a.

Prema podacima posljednjeg popisa stanovništva, općina Vukosavlje ima 4667 stanovnika, dok podataka iz 1991. nema. Muškaraca je 2340, dok je žena 2327.

Nedavno objavljeni službeni podaci pokazuju kako u ovoj općini živi 776 Hrvata, 2180 Bošnjaka, dok je Srba 1516. Stanovnika koji su se izjasnili kao ostali je 149, 14 je onih bez odgovora, dok se 32 stanovnika nisu izjasnila po nacionalnoj osnovi.

Kućanstva po broju članova

Popis je obuhvatio i kućanstva kojih je u ovoj općini 1560. Broj kućanstava koja obavljaju poljoprivrednu aktivnost je 536, što nije baš mnogo gledajući ukupan broj kućanstava.

Kućanstva koja obavljaju poljoprivrednu aktivnost i prodaju proizvode su 74.

Najviše je kućanstava s dva člana - 408, dok je onih s osam i više članova 16. Prosječan broj članova po kućanstvu je 2,99.

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije