INAUGURACIJA U BEOGRADU

Vučić o mentalitetu naroda regije: Susjed je neprijatelj, a udaljeni dio svijeta prijatelj

23.06.2017.
u 21:20

- Srbija je prestala da se nada smrti i želi život. Želimo mir sa sobom i mir s drugima - kazao je Vučić.

U Beogradu je u tijeku inauguracije srbijanskog predsjednika Aleksandara Vučića, a ceremoniji u Palači "Srbija" nazoči više od 20 šefova država i vlada, te visokih međunarodnih dužnosnika.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je na početku sa suprugom Tamarom dočekivao i pozdravljao visoke goste i uzvanike, a potom se obratio u povodu stupanja na dužnost šefa države. Grabar-Kitarović je donijela poseban poklon za Tamaru Vučić. - Želim da danas bude prekretnica i novi korak u odnosima Srbije i Hrvatske. Vučić je vrlo pozitivan čovjek i iskrenim i otvorenim razgovorima možemo puno postići. Postoji dobra volja s obje strane, neće to ići preko noći, bit će prepreka, ali radit ćemo na boljim odnosima - kazala je Grabar Kitarović za RTS, prenosi Blic.  Tijekom zajedničkog fotografiranja državnika, Kolinda Grabar-Kitarović je stala odmah prva s lijeve strane od Vučića, dok je s desna stajala supruga Tamara Vučić. 
 

"Susjed nam je neprijatelj, a udaljeni dio svijeta prijatelj"

U svom govoru Vučić je iznio viđenje mentaliteta u regiji. Rekao je da se "volimo i mrzimo istim intenzitetom" te da nam je "susjed neprijatelj, a udaljeni dio svijeta prijatelj", ali i da smo spremni za korak naprijed s kojim se iz mitologije prelazi u budućnost.  Poručio je državama u regiji da će Srbija raditi na tome da se grade mostovi preko provalija prošlosti te da zajedno radimo na ekonomskom razvoju. Kazao je da je njegova generacija spremna na promjenu i učiniti korak naprijed. - Srbija je prestala da se nada smrti i želi život. Želimo mir sa sobom i mir s drugima - kazao je Vučić. 

Prema ranijim službenim najavama, očekuje se oko 5.000 gostiju i uzvanika iz zemlje i svijeta, diplomatskog zbora, predstavnika političkog i javnog života, a skup je ocijenjen kao "najveće okupljanje stranih dužnosnika u Srbiji u posljednja gotovo četiri desetljeća".

Velike mjere sigurnosti 

Svečanost prate iznimne mjere sigurnosti, a neki od čelnika iz regije i svijeta imaju i dodatno osiguranje, a o svima će brinuti najelitnije jedinice vojske i policije. "Nazočnost velikog broja dužnosnika iz regije i svijeta govori o interesu za Srbiju kao stabilnog partnera u regiji i Europi i o poštovanju koje Aleksandar Vučić, kao zagovornik te politike suradnje, uživa", prenijeli su beogradski elektronički mediji izjave analitičara i visokih srbijanskih dužnosnika.

Za praćenje inauguracije i pratećih događaja akreditirano je više od 500 domaćih i stranih novinara, kamermana i fotoreportera i nekoliko desetaka redakcija, agencija i televizijskih kuća. Vučić je dužnost šefa države službeno preuzeo svečanom prisegom 31. svibnja u Skupštini Srbije nakon pobjede s 55,03 posto osvojenih glasova u prvom krugu predsjedničkih izbora 2. travnja.

Žene ne bi trebale pretjerano isticati dekolte

Vučiću će čestitati moći samo državnici, a ne svih 5.000 uzvanika, piše Blic. Pravilo je da se s novim srpskim predsjednikom rukuje i ne zadržava u razgovoru duže od desetak sekundi. Poljupci i zagrljaji nisu dio protokola. Svi koji dolaze na inauguraciju, moraju i pripaziti što će odjenuti. Žene tako mogu imati elegantne haljine pristojne dužine (ispod koljena), a koje ne bi pretjerano trebale isticati dekolte. Muškarci moraju imati isključivo crna ili tamna odjela. Jedno od pravila je i da nitko od uzvanika ne smije plesati na inauguraciji ili pretjerivati u alkoholu. 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?