nakon sjednice

VSTV: Zabrinjavajuće i neprihvatljive uvrede i omalovažavanja upućena glavnog tužiteljici

VSTV BiH
04.06.2020.
u 16:56

Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) oglasilo se danas priopćenjem za javnost, koje je usvojeno na sjednici ovog regulatornog tijela, u kojem, između ostalog, navodi kako su kritika i propitivanje rada pravosuđa legitimno pravo predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti, kao i predstavnika političkih stranaka.

- Sloboda izražavanja predstavlja jedan od suštinskih temelja demokratskog društva. U skladu s tim i političko izražavanje uključuje sva pitanja koja se tiču društva uopće. Stoga je kritika i propitivanje rada pravosuđa legitimno pravo predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti, te predstavnika političkih stranaka - navode iz VSTV-a BiH.

Međutim, kako se nadalje navodi, sloboda izražavanja podliježe većem broju dozvoljenih ograničenja u koje spada i interes očuvanja autoriteta i nepristranosti pravosuđa.

VSTV podsjeća kako je neovisnost pravosuđa preduvjet za vladavinu prava i osnovno jamstvo pravednog suđenja.

- Izjave i priopćenja visokih političkih dužnosnika dane povodom rada Tužiteljstva Bosne i Hercegovine u predmetu vezanom za nabavku respiratora, predstavljaju neprimjeren i neprihvatljiv pritisak na pravosudni sustav i ugrožavanje integriteta tužiteljskog sustava. Posebno su zabrinjavajuće i neprihvatljive uvrede i omalovažavanja upućena glavnog tužiteljici i postupajućim tužiteljima Tužiteljstva Bosne i Hercegovine - navodi se.

VSTVBiH smatra kako "političari moraju imati odgovornost za javno izgovorenu riječ, te posjedovati svijest da izrečenim stavovima mogu potaknuti govor mržnje, koji u našem društvu postaje sve više legitiman oblik komunikacije".

Istovremeno, iz VSTV-a navode kako "neprihvatljive izjave, koje su neposredni povod ovog priopćenja nisu izoliran slučaj, nego višegodišnja praksa predstavnika mnogih političkih stranaka i nositelja javne vlasti".

- Takve neuravnotežene kritike koje upućuju političari neodgovorne su i mogu prouzročiti ozbiljne probleme. Njima se može dodatno i nepotrebno ugroziti povjerenje javnosti u pravosuđe koje je trenutno na nezadovoljavajućoj razini te dovesti do napada na ustavnu ravnotežu demokratske države ili poticaja nepoštivanja sudskih odluka i demokratske podjele vlasti - navodi se u priopćenju. 

Iz VSTV-a, također, navode, kako "nikako ne znači da nismo svjesni određenih manjkavosti i opravdanih kritika pravosudnog sustava. Stoga očekujemo od tužitelja da pravilno istraže i pokrenu postupke pred nadležnim sudovima u slučajevima bilo kakvih sumnji o zlouporabama sredstava u procesu javnih nabavki, uključujući i onih za vrijeme aktuelne pandemije, kao i sve navode o korupciji uopće".

VSTVBiH dijeli mišljenje kako je u javnim nabavkama ključ za efikasnu i transparentnu javnu potrošnju, te poziva zakonodavnu vlast da unaprijede propise o javnim nabavkama, dok od tužiteljskog sustava očekuje maksimalno intenziviranje rada na predmetima korupcije i organiziranog kriminala, koji mora imati vidljive rezultate i napredak.

- Od nositelja pravosudnih funkcija se očekuje da svojim radom otklone svaku sumnju da su izvršitelji bilo kakvog neprimjernog političkog utjecaja te da ovlasti koje su im povjerene vrše u skladu sa ustavom i zakonom, priopćeno je. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?