Mostar:

Vrijeme je za kažnjavanje vlasnika napuštenih pasa

psi lutalice
24.04.2016.
u 19:00

Izgladnjeli psi lutalice sve su veći problem u Mostaru. Nekontrolirano povećanje broja pasa lutalica veliki je problem jer sve češće napadaju ljude.

U razgovoru sa Midhatom Isanovićem iz Veterinarske stanice Mostar, Faktor doznaje kako ekipa JP Komunalno Mostar radi na terenu svaki dan i dovodi ih u veterinarsku stanicu.

 Sve se vrti u krug

– Skoro svaki dan nam dovedu bar jednog psa, a nekada pet. Nakon što se ti psi kastriraju i obilježe, ponovo se vraćaju na mjesto na kojem su pronađeni, jer u Mostaru ne postoji azil za životinje. Ukoliko je pas posebno agresivan, tada se može eutanazirati. Na ovaj način samo kratkotrajno riješavamo problem i ponovo se sve vrti u krug – kaže Isanović.

Azil za pse nije kompletno riješenje ovog problema, smatra Isanović.

– Azil bi se za kratko vrijeme napunio i onda bismo imali problem mučenja životinja. Pored izgradnje azila, treba uvesti sankcije za one koji napuste pse. Mora se na više frontova krenuti da bi se našlo konačno rješenje- pojasnio je Isanović.

Nestašica tetanusa

Nedavno smo pisali kako je jednu građanku ugrizao pas u Šantićevoj ulici te joj nanio dva ozbiljna ujeda na mišiću noge, a samo dan ranije taj isti pas je napao ženu s bebom, no zahvaljujući brzoj intervenciji slučajnih prolaznika spriječen je fatalniji ishod.

Već nekoliko mjeseci vlada nestašica cjepiva protiv tetanusa. U pojedinim domovima zdravlja imaju male zalihe, a u apotekama već odavno nema tetanusa. U sve se to uvjerila naša čitateljica koja je morala dobiti hitno dozu cjepiva protiv tetanusa. Zahvaljujući poznanstvima, nakon mukotrpnog traženja, pronašla je jednu dozu cjepiva, koja je bila u zalihi za posebne slučajeve. U ljekarni su joj rekli kako je cjepivo povučeno u potpunosti no da zamjensko nije još stiglo. Nadležne institucije još ne znaju kada će biti tetanusa.

Cijepljene 244 osobe

U sklopu Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Hercegovačko-neretvanske županije postoji ambulanta za antirabičnu zaštitu koja vrši zdravstveni nadzor i eventualnu vakcinaciju protiv bjesnoće za osobe koje su bile izložene zarazi. U 2015. godine obavljeno je 75 intervencija, od čega je kod 64 pacijenta provedena potpuna antirabična zaštita. Za potpunu zaštitu pacijenata izloženih zarazi virusom bjesnoće utrošeno je 244 doze cjepiva.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?