Novi Travnik: Potpisano sedam ugovora za prometnice i objavljen javni poziv za sufinanciranje utopljavanja i popravak krovova

Vrijednost ugovora za prometnice 205.495 KM, a za krovove čak 100.000 KM

12.11.2023.
u 13:36

U Novom Travniku trenutačno su aktualna dva vrijedna i važna projekta, jedan iz područja prometne infrastrukture, a drugi iz stambene sfere. Kad je riječ o prometnoj infrastrukturi, Općina je potpisala sedam novih ugovora o izvođenju radova – modernizacija, rekonstrukcija i asfaltiranje lokalnih cesta na području općine Novi Travnik, a što se tiče stambene problematike, općinski načelnik Stjepan Dujo objavio je javni poziv za sufinanciranje utopljavanja i popravka krovova na objektima zajedničkog stanovanja u Novom Travniku u 2023. godini.

- Niz je projekata tijekom ove godine ugovoren, neki su okončani i završeni, neki su u fazi trenutačne realizacije, a ovo su stavke iz proračuna koje su bile raspisane i prošle postupak javnih nabava. I, evo, završen je postupak, potpisani su ugovori s izvođačima radova. Radi se o različitim situacijama, primjerice, MZ Zagrlje, prostor pokraj džamije, jako je važno u odnosu na vjerske objekte da se oko njih uredi prostor i da prilaz bude dostojanstven. U MZ Opara riječ je o osnovnoj školi, o jednom potočnom koritu koje prigodom bujanja uslijed kišnih oborinskih voda i otapanja snijega s okolnih planina uzrokuje određen probleme mještanima. Uređenje korita, koje će se sanirati, rekonstruirati i omogućiti kvalitetan pristup učenika, kao i nastavnog kadra, djelatnika osnovne škole u MZ Opara - objašnjava za Večernji list Stjepan Dujo, načelnik općine Novi Travnik.

U MZ Opara će se raditi još dva projekta: asfaltiranje lokalne ceste u naselju Orašac i asfaltiranje lokalne ceste u Staroj Opari - dionica niže od stećaka, dužine 80 metara. U MZ Opara je više mjesnih cesta koje treba urediti i revitalizirati, radilo se na tome prošle godine, u ovoj godini to je učinjeno u naselju Bistro, a sad je na redu Orašac. U toj mjesnoj zajednici nalazi se nekoliko stećaka od velike povijesne važnosti za područje Novog Travnika. U jednom dijelu, niže od mjesta na kojem su stećci, uredit će se i asfaltirati pristupna cesta za mještane koji su tu nastanjeni. Među preostala tri projekta i posla je preuređenje mjesne ceste do lokacije Smrike, gdje se nalazi spomenik poznatog umjetnika iz bivše države Bogdana Bogdanovića, koji je proglašen nacionalnim spomenikom. Sad će se srediti oborinski i drugi kanali koji se nalaze na toj cestovnoj dionici, a u sljedećoj proračunskoj godini izdvojit će se sredstva za završno uređenje i asfaltiranje ceste te postavljanje rasvjete. U prigradskom naselju i MZ Kasapovići sredit će se pristupna cesta u smjeru Spahića kuća. U ulici Vilenička, u MZ Centar 1, asfaltirat će se cestovna dionica koja počinje od Inine benzinske crpke. Ukupna vrijednost ugovorenih radova iznosi 205.495 KM.

Javni poziv za sufinanciranje utopljavanja i popravak krovova na objektima zajedničkog stanovanja u Novom Travniku, koji je prošli mjesec (20. listopada) objavio načelnik Dujo, ponovni je pokušaj da se vlasnike stanova potakne i privoli da se uključe u akciju utopljavanja svojih domova.

- Ove godine bila je namjena i nakana da potaknemo suvlasnike stambenih zgrada da idemo na utopljavanje putem fasada. No, u provedenom javnom pozivu tijekom srpnja, kolovoza i rujna nije bilo zainteresiranih suvlasnika stambenih zgrada pa smo javni poziv morali poništiti. Meni je izrazito žao i mogu kazati kako sam malo i tužan zbog nezainteresiranosti suvlasnika stambenih zgrada, da zajedno, uz sudjelovanje Općine i sredstava iz općinskog proračuna, potpomognemo i sufinanciramo obnovu fasada, kako zbog energetske učinkovitosti tako i zbog samog estetskog izgleda urbanog dijela naše općine. Sad očekujem prijave za utopljavanje i popravak krovova jer smo u proteklim godinama imali mnogo jače zanimanje za pitanje rješavanja problematike krovova - naglašava Stjepan Dujo. Za utopljavanje i popravak krovova u općinskom proračunu namijenjeno je 100.000 KM.

- Međutim, niz je drugih kapitalnih projekata i ulaganja u punom jeku na prostoru cijele općine. Tu spadaju kapitalni projekti uređenja glavne gradske prometnice, Gradske sportske dvorane, gradskog bazena, Doma kulture. U ovoj godini obuhvatili smo različitim projektima cijeli prostor općine Novi Travnik. U svakoj mjesnoj zajednici imali smo radove i ulaganja koja se odnose na infrastrukturu - voda, kanalizacija i prometna komunikacija. Mi jesmo pri kraju proračunske godine, ali nije kraj investicijskog ciklusa. Očekujemo odluku Vlade FBiH u odnosu na raspodjelu sredstava po javnom pozivu Ministarstva financija, također za nekoliko kapitalnih projekata pokrenut ćemo postupak javne nabave i ići u realizaciju na proljeće, po pristiglim sredstvima Vlade FBiH i sredstvima osiguranim u našem općinskom proračunu. Investicijsko razdoblje u Novom Travniku traje 365 dana u godini i odmah se nastavlja u sljedećoj godini - ističe načelnik Dujo.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije