Podaci pokazuju ohrabrujući rast

Vrijednost izvoza organskih proizvoda iz BiH porasla četiri puta za osam godina

24.03.2024.
u 12:34

Vijeće ministara BiH usvojilo je informaciju o stanju organske proizvodnje u Bosni i Hercegovini kojom se naglašava potreba nastavka praćenja EU legislative i provedba aktivnosti usklađivanja domaćih s EU propisima u ovom području. U informaciji se navodi kako ohrabrujući rast broja organskih proizvođača, prerađivača i površina u organskoj proizvodnji te poljoprivrednih poticaja još nije dovoljan za razvoj organskog sektora u BiH u punom potencijalu, objavio je Večernji list BiH. Dodaje se kako je potrebno stvarno i strateško opredjeljenje politika i provedba adekvatnih mjera te dodatnih ulaganja i poticaja za ubrzani rast organske poljoprivrede u BiH s obzirom na to da postoji rastuća globalna potražnja za ovim proizvodima. Vrijednost izvoza organskih proizvoda iz BiH u 2022. godini bila je veća od 8 milijuna eura, a proizvodilo se na više od 1700 hektara poljoprivrednog zemljišta. Vijeće ministara BiH zadužilo je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa da, u suradnji s nadležnim institucijama entiteta i Distrikta Brčko BiH, nastavi aktivnosti na donošenju državnog zakona o organskoj proizvodnji hrane u skladu s preporukama sedmog sastanka Pododbora za poljoprivredu i ribarstvo između EU-a i BiH.

Razvoj proizvodnje
Organska proizvodnja je prilika za Bosnu i Hercegovinu i može pomoći razvoju ruralnih zajednica jer zahtijeva veću radnu snagu. Podrška organskim poljoprivrednicima znači ulaganje u održive poljoprivredne prakse koje njeguju zemlju. Genetski modificirani organizmi (GMO) postali su tema zabrinutosti mnogih potrošača. GMO su organizmi čiji je genetski materijal izmijenjen tehnikama genetskog inženjeringa. Organski standardi zabranjuju upotrebu genetski modificiranog sjemena, osiguravajući da organski proizvodi ne sadrže GMO. Ovo je značajno jer su GMO usjevi često dizajnirani da izdrže tešku upotrebu pesticida ili sadrže u sebi insekticide. Birajući organske proizvode, možete biti mirni znajući da konzumirate hranu koja je proizvedena prirodno, bez genetskih modifikacija. Iako Bosna i Hercegovina raspolaže prirodnim resursima koji su pogodni za razvoj organske proizvodnje i unatoč pozitivnom trendu zanimanja za organske proizvode, broj certificiranih proizvođača koji se bave tom proizvodnjom je mali, a količine proizvedene organske hrane su skromne. Trendovi rasta broja organskih proizvođača, prerađivača i površina u organskom režimu posljednjih godina svakako su ohrabrujući za razvoj organskog sektora u Bosni i Hercegovini. U BiH je organska poljoprivreda pokrenuta 2000. godine te ima godišnji rast između 10 - 20%. Udio organskih proizvoda na EU tržištu 2007. godine je bio 5%, što je blizu 1,5 milijuna eura. Prema izvješću FIBL instituta (eng. Research Institute of Organic Agriculture), organska proizvodnja u BiH u 2016. godini bila je zastupljena na 659 ha, što čini malo više od 0,03% ukupno obradivog zemljišta, dok se prikupljanje samoniklih biljnih vrsta odvijalo na površini od 50.250 ha, objavio je Večernji list BiH. U razdoblju od 2013. do 2016. godine znatno su se povećale površine za uzgoj organskih usjeva, i to s 292 ha na 659 ha ili za 126%. Vrijednost izvezenih organskih proizvoda iz BiH na inozemno tržište u 2017. godini iznosila je četiri milijuna eura, što je u usporedbi s vrijednosti izvoza iz prethodne godine više za 14%, a u usporedbi s vrijednosti izvoza iz 2015. udvostručeno. Države u koje se pretežno izvoze organski proizvodi su: Njemačka, Nizozemska, Danska, Italija, Švedska i Švicarska.

Veliki potencijal
Na osnovi podataka koje prikuplja Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, u 2021. godini organska proizvodnja u Bosni i Hercegovini odvija se na 198.163,3 ha (sa sakupljačkim područjima za divlje i samoniklo bilje), a od toga je više od 2500 ha poljoprivrednog zemljišta. Iz istog izvora podataka dobivaju se informacije da je u BiH aktivno 90 certificiranih proizvođača, od kojih je veliki broj i prerađivača te stvaraju dodanu vrijednost svojim proizvodima, što je od posebnog značaja. Dva proizvođača vode grupnu certifikaciju, u koju je uključeno 338 članova. Rastuća svijest potrošača o sigurnosti hrane i zaštiti životne sredine, kao i preferencije u konzumiranju "zdrave hrane", u posljednjim godinama imaju značajan utjecaj na rast organske proizvodnje. Tržište organskih proizvoda svakim danom zauzima sve veći udio u ukupnoj trgovini poljoprivrednih proizvoda, kako po količinama tako i po vrstama, a što je posebno izraženo u zemljama EU. I na tržištu BiH sve više raste potražnja za organskim proizvodima s obzirom na povećanje svijesti kod građana da se radi o kvalitetnijim i zdravijim proizvodima. Međutim, unatoč potražnji, bez stvarnog i strateškog opredjeljenja službenih politika i adekvatnih mjera, dodatnih ulaganja i poticaja te stvaranja šireg društvenog pokreta za razvoj organskog sektora, ne može se očekivati ubrzani rast organske poljoprivrede u Bosni i Hercegovini, objavio je Večernji list BiH. Bosna i Hercegovina ima potencijale gotovo 60 posto poljoprivrednih površina koristiti za organsku proizvodnju. Organski proizvodi na tržištu EU-a imaju i iznad 30% veću cijenu, a poljoprivredna organska proizvodnja mogla bi biti velika prilika razvoja BiH i poboljšanja izvoza. Po mišljenju i istraživanju mnogih agencija, BiH ima vrlo dobre potencijale za bavljenje organskom proizvodnjom, prije svega zato što nismo zagadili svoja tla kemijskim sredstvima. Potencijal raznolikosti bilja kod nas je u samom vrhu. Naše prednosti su i voda, zrak, klima, manje parcele i ljudski resursi.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije