TVRDE DA JE TO PRITISAK

Vrhovni sud reagirao na izjave Medveda o tužbama HVO-a: 'To što je rekao – neprimjereno je'

Autori: Vecernji.hr, Hina
24.01.2023.
u 15:22

akav iskaz može biti shvaćen kao pritisak na nositelje sudbene vlasti i uputu kako određeni predmet treba riješiti u skladu s očekivanjima izvršne vlasti. Na taj način povrijeđeno je temeljno načelo vladavine prava, dovedeno u pitanje pravo na pravično suđenje te je narušeno povjerenje javnosti u neovisnost sudbene vlasti, kažu u priopćenju

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved u ponedjeljak se referirao na napise kako Hrvatskoj opet prijete masovne tužbe pripadnika HVO-a, rekavši da odluka Ustavnog suda ne znači da će tražitelji ostvariti svoja prava jer je Ustavni sud tužbeni zahtjev vratio Visokom upravnom sudu.

O svemu se oglasio i Vrhovni sud. 

Njihovu reakciju prenosimo u cijelosti: 

"U vezi s jučerašnjom izjavom ministra hrvatskih branitelja i potpredsjednika Vlade Tome Medveda u Dnevniku HRT-a kojom je komentirao odluke Ustavnog suda Republike Hrvatske te iskazao da "očekuje od Visokog upravnog suda da će, kao i što su i do sada više od 100 tih tužbenih zahtjeva odbili, to učiniti i ubuduće", ističemo sljedeće: Krajnje je neprimjereno da potpredsjednik Vlade i ministar u Vladi javno iskazuje da očekuje postupanje nekog suda na određeni način jer takvim iskazom narušava neovisnost sudbene vlasti.

Naime, takav iskaz može biti shvaćen kao pritisak na nositelje sudbene vlasti i uputa kako određeni predmet treba riješiti, u skladu sa očekivanjima izvršne vlasti. Na taj način povrijeđeno je temeljno načelo vladavine prava, dovedeno u pitanje pravo na pravično suđenje te je narušeno povjerenje javnosti u neovisnost sudbene vlasti. Plediramo da se pripadnici izvršne vlasti, pogotovo oni najviši, ne očituju o sudskim postupcima koji su u toku te posebno da ne ističu svoja očekivanja kako će sudovi riješiti te predmete."

"Navedena odluka Ustavnog suda ne znači da će tražitelji ostvariti svoja prava. Naime, Ustavni sud ocjenjujući tužbeni zahtjev vratio ga je Visokom upravnom sudu na ponovno odlučivanje", izjavio je Medved novinarima uoči sjednice šireg Predsjedništva HDZ-a. Rekao je kako je "potpuno jasno i neprihvatljivo da se isto pravo, odnosno po istoj osnovi, koristi u dvije države. To je u ovom konkretnom slučaju predmet." 

Medved kaže da je bitno izdvojiti nekoliko datuma – 1996. do 2000. godina reguliranje statusa, 2002. godina, 2006. godina potpisivanje ugovora s Bosnom i Hercegovinom, 2013. godina i danas nastojanje podnošenje tih tužbenih zahtjeva za ostvarivanje invalidnine.

"Mi smo 2017. godine u Zakonu jasno propisali, znači osigurali sigurnost primanja za one pripadnike Hrvatskog vijeća obrane (HVO) koji su do tada bili na redovitoj isplati i koji su prošli kompletnu proceduru reguliranja statusa i u BiH i u Hrvatskoj", rekao je. 

Stoga, kaže, smatra da "Ustavni sud, sagledavajući tužbeni zahtjev i tumačeći članak 139 i 140 Zakona o hrvatskim braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata nije sagledao meritum odnosno cjelovitost" te očekuje od Visokog upravnog suda da će, kao što su i do sada, više od stotinu tih tužbenih zahtjeva odbili, to učiniti i ubuduće".

"Očekujem da će, po praksi koji je Visoki upravni sud do sada imao, postupiti i sada nakon što je Ustavni sud predmet vratio na ponovno odlučivanje Visokom upravnom sudu", poručio je.  

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?