5. Dani Cincara

Vrh Cincara osvojili čovjek bez noge i dvogodišnje dijete

27.09.2021.
u 21:00

Planinarsko društvo “Cincar” Livno prošlog je vikenda organiziralo, petu godinu zaredom, dvodnevnu manifestaciju “Dani Cincara”. Bila je to prigoda za planinare, šetače, brdske bicikliste i sve ljubitelje prirode da se okušaju u usponu na planinu čiji se najviši vrh nalazi na 2006 metara nadmorske visine. Do planinarskog doma Kruzi podno Cincara stizalo se pješice, biciklima, automobilima, piše Večernji list BiH.

Dio sudionika zadovoljio se pješačenjem od Livna do doma, drugi dio, u kojem je bila i vaša dopisnica, odlučio se za turu od Borove Glave do planinarskog doma, dugu 15 km, ali i najljepšu. Okupljanje i pripreme za polazak na standardnom mjestu, kod česme iz koje teče hladna neklorirana voda iz Dumana. Lovci iz livanjskih udruga stavili su se na raspolaganje i odvezli nas do Borove Glave. Dan kao stvoren za hodanje, sunčan bez velikoga vjetra, a prizori na koje smo nailazili svako malo tjerali su nas na fotografiranje

Četveronožni ljepotani

Stada ovaca, psi čuvari, krda konja, vrijesak koji je ove godine kasno procvjetao, divlje jabuke ili, jednostavno, prelijep krajolik. Ne znate što je ljepše. Za nas svakako naši četveronožni ljepotani. No, djelovali su nam nekako rezervirano, prestrašeno, malo kojeg ste mogli pomilovati. Valjda su ih istraumatizirali ove godine brojni posjeti turista, terenska vozila, bučni quadovi, crosseri, dronovi… Put do doma trajao je neka četiri i pol sata, a tamo se već okupio veliki broj planinara i ljubitelja prirode. Većina ih je već osvojila ili se spremala na osvajanje vrha Cincara. Među njima i čovjek bez noge Ante Šakić, zvani Štaka, inače predsjednik PD-a “Željezničar” iz Zenice. Svladao je uspon i pokazao kako ne postoji nemoguće, samo je pitanje imate li volje iz svoga tijela izvući maksimum i ostvariti zacrtani cilj. Naravno, svatko svojim tempom, uz više ili manje stanki za odmaranje. Svakako treba spomenuti i one najmlađe. Osmogodišnja Lucija iz Posušja također je osvojila vrh Cincara, a učinio je to i dvogodišnji Nikola Bilokapa, istina, više na leđima svoga oca Miroslava nego vlastitim nožicama, ali uspjeh je tu. Članovi PD-a “Cincar” pokazali su kako su više nego dobri domaćini, kazao nam je to Slaven Jozić iz HPD-a “Malačka” iz Donjih Kaštela. Svoje zadovoljstvo i oduševljenje ljepotom prirode i gostoprimstvom podijelio je s nama i Zdravko Nikolić, tajnik HPD-a “Stožer 1935” iz Bugojna. Riječ je o društvu koje postoji tek godinu dana, kaže nam Zdravko, no, i on, a i većina članova dolazila je i ranije s drugim društvima Cincaru u pohod.

Logorska vatra

Od predsjednice PD “Cincar” Jelene Bobetić doznajemo kako je ove godine na Danima Cincara sudjelovalo 25 planinarskih društava iz BiH i susjedne RH, s 250 sudionika. Prezadovoljna je kako je manifestacija prošla, sve ture uspješno su odrađene i, što je najvažnije, nije bilo nikakvih ozljeda, a družilo se do duboko u noć uz pjesmu i logorsku vatru. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije