u selu Čaplje

Vratio se iz Švedske da u BiH uzgaja krave

as
26.12.2016.
u 15:00

U izgradnju modernog poljoprivrednog gazdinstva i štalskog objekta kapaciteta 100 grla, koji se nalazi u selu Čaplje, nadomak Sanskog Mosta, Hamdija Bilajbegović (37) je uložio više od 200.000 maraka.

Inače, radi se o mladom čovjeku koji već duže od dvadeset godina živi i radi u Švedskoj, gdje je dospio kao izbjeglica za vrijeme rata u BiH, pišu Nezavisne novine.

Kaže kako je s mukom zarađeni novac u toj skandinavskoj zemlji odlučio investirati u rodni kraj.

“Trenutno na farmi držim 12 muznih krava i devetoro teladi i isključivo sam orijentiran na proizvodnju mlijeka. U narednom periodu planiram povećanje kapaciteta, kao i proizvodnju mesa za inozemno tržište”, kaže Bilajgebović.

Dodaje kako je ideja o izgradnji ovakvog poljoprivrednog gazdinstva u njegovoj glavi prisutna već duže vremena, ali da je sada sazrelo vrijeme za realizaciju ovog projekta.

Namjera mu je da zaposli domaću radnu snagu te je u sklopu gazdinstva izgradio kuću koja je namijenjena za boravak radnika.

“Ipak, moram reći kako sam se odmah na početku susreo s problemom pronalaska radnika koji bi radili na farmi, iako uz osiguran boravak nudim i plaću od 1.000 maraka. Jednostavno, ljudi kao da nisu zainteresirani da rade”, kaže Bilajbegović.

Kaže kako je, naposlijetku, posredstvom oglasa radnike pronašao u Bihaću. Ističe kako je nailazio na različite reakcije kada je počeo realizaciju svoje ideje, ali smatra da se uvjeti za ulaganje u BiH ne razlikuju mnogo od onih u Švedskoj.

“Plašili su me domaćom birokracijom, ali ja moram priznati kako sam sve potrebne dozvole dobio vrlo brzo. To je znak da se i ovdje mijenja stav kada je riječ o ulaganju u gospodarstvo”, smatra ovaj poduzetnik.

Kaže kako nema sumnje u uspjeh svog projekta i uvjeren je u njegovu dugoročnu isplativost, ističući kako je došlo vrijeme da Bosanci i Hercegovci, koji su u proteklim desetljećima stekli kapital u inozemstvu, počnu ulagati u svoju zemlju. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije