zbog zlouporabe

Vraćeno više od 340.000 maraka

17.11.2018.
u 18:00

Vlada FBiH usvojila je informaciju Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva o poduzetim aktivnostima i načinu rješavanja predmeta iz oblasti novčanih podrški, piše Večernji list BiH.

Prema informaciji, trenutačno postoji 114 donesenih rješenja i izrečenih zabrana podnošenja zahtjeva koje su donesene u razdoblju 2009. - 2018. te je, prema evidencijama Ministarstva, u tom razdoblju izvršen povrat sredstava u iznosu od više od 340.235 KM u proračun Federacije BiH.

Nezakonito trošenje

Zakonom o novčanim potporama u poljoprivredi propisano je da je poljoprivredna inspekcija ovlaštena i dužna nadzirati primjenu i provođenje propisa koji se odnose na raspodjelu i korištenje novčanih potpora te utvrđivati nezakonito dobivanje ili nenamjensku uporabu sredstava, odnosno naređivati korisniku povrat sredstava u slučaju nezakonitog dobivanja ili nenamjenske uporabe. Korisnici koji počine prekršaj u smislu prava na ostvarivanje poticaja gube pravo na ostvarenje novčane potpore za razdoblje od tri godine, od dana dostave pravomoćnog rješenja. Zakonom o poljoprivredi propisano je da je korisnik dužan vratiti novčana sredstva dobivena na temelju netočnih podataka i/ili ako dobivena sredstva nenamjenski utroši zajedno sa zakonskim zateznim kamatama u roku od 30 dana od donošenja rješenja kojim je utvrđeno postojanje netočnih podataka ili nenamjensko trošenje dobivenih sredstava. Korisnik može podnijeti novi zahtjev za potporu po isteku tri godine od dana povrata novčanih sredstava uključujući zakonske zatezne kamate, a na temelju rješenja kojim je federalni ministar poljoprivrede ili poljoprivredni inspektor naredio prava povrata sredstava.

Radno tijelo

Stručni kolegij Ministarstva je u studenom 2017. godine donio zaključak da se formira radno tijelo za razmatranje pojedinačnih predmeta i zauzimanje stava o konkretnom postupanju. Ukupno je razmotreno 69 statusa klijenata od koji je za 66 dat prijedlog za postupanje, dok je za tri klijenta predloženo da se i dalje vode kao sporni.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?