Podaci IDDEEA -e oslikavaju položaj žena u BiH

Vozačku ima dva puta više muškaraca, prometnu tri puta više, osobnih podjednako

vožnja, žena
23.04.2023.
u 18:00

Da muškarci i žene u Bosni i Hercegovini nisu u ravnopravnom položaju, potvrđuju i podaci iz izvješća Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH

Bosna i Hercegovina je tradicionalno društvo u kojem se žene svaki dan bore za bolji položaj. Ustaljeni stereotipi o ulozi žene u društvu, niže plaće i dulje razdoblje nezaposlenosti samo su neki od problema s kojima se suočavaju žene u BiH, piše 

Primjeri neravnopravnosti spolova najuočljiviji su kada je u pitanju udio žena u javnom i političkom životu, zatim njihov položaj na tržištu rada, koji je karakterističan po višestrukoj opterećenosti žena na polju tržišne ekonomije, te povećano nasilje nad ženama, uključujući i nasilje u obitelji.

Često patrijarhat vežemo uz jedan od glavnih uzroka degradiranja žene u društvu, a onda i rodno zasnovanog nasilja. Tradicija i običaji, potpomognuti mišljenjem okoline, bili su glavni razlozi zašto se žene nisu mogle oduprijeti takvom sustavu vrijednosti. Međutim, danas imamo novije generacije djevojaka i žena koje sve više rade na poboljšanju statusa žena u bh. društvu. Pod krinkom patrijarhalnog odgoja djevojčice su bile učene da budu poslušne, stidljive i da trpe, a dječaci da budu buntovni i odvažni.

Da muškarci i žene u Bosni i Hercegovini nisu u ravnopravnom položaju, potvrđuju i podaci iz izvješća Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA).

Naime, podaci za prošlu godinu pokazuju da je u Bosni i Hercegovini broj muškaraca vozača i dalje gotovo dva puta veći u odnosu na žene te da je broj muškaraca koji posjeduju automobil više od tri puta veći od broja žena.

Spolovi su ravnopravni jedino kada je u pitanju posjedovanje osobnih iskaznica i putovnica. Tako je, prema evidenciji IDDEEA-e, na dan 31. prosinca 2022. godine u Bosni i Hercegovini među vlasnicima vozačkih dozvola bio 969.431 muškarac i 577.723 žena. Krajem prošle godine 804.962 muškarca imala su prometnu dozvolu izdanu na svoje ime, dok je žena bilo oko tri i pol puta manje, odnosno 243.065. Zanimljivo je da je ukupan broj prometnih dozvola u odnosu na rujan 2019. godine smanjen za čak 300.000.

Kad su u pitanju osobne iskaznice, podaci o spolnoj zastupljenosti podataka o vlasnicima osobnih iskaznica pokazuju da su je posjedovala 1,544.654 muškarca i 1,568.019 žena. Podaci o spolnoj zastupljenosti podataka o vlasnicima putovnica u BiH pokazuju da je putovnicu posjedovao 1,292.291 muškarac i 1,262.524 žene.

Podaci o spolnoj zastupljenosti podataka o vlasnicima diplomatskih putovnica prilično su ujednačeni. Naime, diplomatsku putovnicu posjeduje 606 muškaraca i 525 žena. Međutim, do nerazmjera dolazi kad su u pitanju vlasnici službenih putovnica. Naime, njih u Bosni i Hercegovini posjeduje 931 muškarac i 432 žene, pokazuju podaci iz evidencija Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH razvrstani po spolnoj zastupljenosti na dan 31. prosinca 2022. godine. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije