Volonterstvo

Volonterka godine Edina Pačuković iz Orašja

10.12.2015.
u 07:00

Priznanja dobili i Ružica Mikić, Marko Neretljak te Mara Jurkić i Samir Karabegović iz općine Domaljevac-Šamac

Predsjednica mladih u Crvenom križu Orašje i Posavskoj županiji, predsjednica mladih u Crvenom križu Federacije BiH, pedagoginja u timu PHV (promocija humanih vrijednosti) Crvenog križa BiH. Iza svih tih funkcija stoji uporan, ustrajan i nesebičan radi u znaku pomoći i humanosti mlade profesorice medicinske skupine predmeta Edine Pačuković, piše Večernji list BiH.

Sve je te funkcije Edina Pačuković nanizala ustrajnim i upornim radom jer gotovo niti jedna volonterska akcija ne može proći bez njezinog zalaganja.

U vrijeme poplava Edinu smo u svako doba dana i noći mogli vidjeti na terenu gdje je bila potrebna pomoć ugroženima, osobito onima koji su u poplavama sve izgubili i bili smješteni u prihvatnom centru njezine škole.

Zalaganje u poplavama

Nasmiješenoj i vrijednoj profesorici, koja je uvijek spremna za akciju, usmjerenu prema humanitarnom djelovanju, čestitali smo na posljednjem u nizu priznanja - proglašena je volonterkom godine u Federaciji BiH.

- Kao i sve u životu, sve je počelo s malim stvarima i onda je to postala praksa moga rada, sve što je za dobro sredine i osobito mladih. Naravno da u svemu ima utjecaja roditelja, no već s upisom u medicinsku školu odredila sam se prema pomaganju, dobrovoljnom radu, humanosti, kaže nam na početku razgovora Edina Pačuković.

Priznanje za volonterku godine Edina smatra priznanjem cijeloj organizaciji Crvenoga križa i Klubu mladih.

Klub mladih pri Crvenome križu Orašje broji oko 80 stalno aktivnih volontera, a tu je njih oko 300 koje angažiraju po pozivu. Ogroman je to potencijal koji se osobito pokazao tijekom prošlogodišnjih svibanjskih poplava u Posavskoj županiji.

Dovoljno se samo prisjetiti kako su svojim vrijednim rukama slagali milijune vreća oko Orašja kako bi županijsko središte zaštitili od vodenog vala koji je grad gotovo zarobio sa svih strana.

- To traumatično iskustvo je nezaboravno. Zapravo, imala sam svega šest godina kada je rat počeo i znam o svemu po pričama drugih, no ovoga puta ja sam mogla sudjelovati u pomoći ljudima ovoga kraja. Sa svojim prijateljima volonterima bila smo svugdje gdje je trebalo pomoći te smo pomagali komu je god bila potrebna pomoć, kaže nam dobitnica priznanja "Volonterka godine" Edina Pačuković.

Volonter nije amater

Uz formalno obrazovanje volonterstvo je zapravo, smatra volonterka godine profesorica Edina, i neformalno obrazovanje pa zato rečenicu "Volonter nije amater" smatra važnom odrednicom njihovog djelovanja.

- Dosta naučimo kroz praktičan rad ili edukacije, a uz sve to naše zajedništvo, druženje i spremnost da u svakom trenutku našu energiju mladosti usmjerimo prema nečemu pozitivnom, neponovljivo je iskustvo koje se može steći samo kroz volontiranje, zaključuje profesorica Edina Pačuković, volonterka godine. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije