banja luka

Vodoopskrba i za 20.000 stanovnika rubnih dijelova

03.01.2019.
u 10:04

Izgradnja novih vodovoda, vrtići, obnova zelenila i podizanje novih drvoreda, uz značajne napore na podizanju gradske higijene, samo su neki od projekata koji će biti realizirani u Banjoj Luci u novoj, 2019. godini, piše Srpskainfo.

Sadit će i maturanti

- Jedan od najvećih projekata bit će uvezivanje svih krakova cjevovoda velikog vodovodnog sustava “Crno vrelo” koje u budućnosti treba osigurati vodoopskrbu za 20.000 potrošača s područja rubnih dijelova Banje Luke i Prijedora. U okviru ovog sustava najprije će vodu dobiti potrošači koji se opskrbljuju s Đurića glavice, a potom i oni s Dedića lokve – rekao je načelnik Odjela za komunalne poslove Petar Bilčar. Kazao je kako su planirani i gradnja vrtića “Kolibri” u Lazarevu, a zajedno s Razvojnim programom UN-a (UNDP) u planu je i obnova vrtića “Ježeva kućica” u Novoj Varoši, inače najstarijeg gradskog vrtića koje je trenutačno u izuzetno lošem stanju.

Kada je u pitanju ozelenjavanje grada, Bilčar je najavio da će i u 2019. godini biti zasađeno 1000 novih sadnica, uključujući i Aleju maturanata koju će saditi svi banjolučki maturanti.

Istodobno, planirano je da se pojedine zapuštene zelene površine na području grada transformiraju u parkovske površine, s time da bi i Lazarevo trebalo dobiti potpuno novi park.

– Osim toga, očekuje nas i početak projekta izgradnje novog azila za pse u Motikama – rekao je Bilčar i dodao da je planom komunalne potrošnje za sve nevedeno predviđeno devet milijuna KM.

Kanalizacijska mreža

Na osnovi posebnih vodnih naknada u 2019. godini, u proračun Grada Banje Luke trebalo bi biti uplaćeno gotovo 900.000 KM. Ova sredstva bit će usmjerena na uređenje vodotokova i izgradnju vodovodne i kanalizacijske mreže u gradu, rekli su iz Gradske uprave, piše Srpskainfo.

Gotovo 500.000 KM bit će utrošeno za financiranje uređenja vodotokova, dok je preostalih 400.000 KM rezervirano za izgradnju vodovoda i kanalizacije.

Program korištenja sredstava od vodnih naknada usvojen je na posljednjoj sjednici Skupštine Grada održanoj 26. prosinca 2018. godine.

Prikupljenim sredstvima raspolagat će Odjel za komunalne poslove sukladno programu zajedničke komunalne potrošnje i programu uređenja građevinskog zemljišta za 2019. godinu.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?